Brott och brott

Först och främst – Mellanöstern är inte en fotbollsmatch där man väljer om man hejar på Israel eller palestinierna, ungefär som man väljer om man hejar på Real Madrid eller Barcelona. Våld är våld, brott är brott, övergrepp är övergrepp.

Eftersom jag är demokratisk socialist är jag kritisk till nationalstatsidén och därmed, som en konsekvens, även till ”tvåstatslösningen”. Ett kollektiv, det må vara en etnisk, politisk eller social kategori, Real Madrid-fans eller hammarbyare, har inga rättigheter. Individer har rättigheter. Det gäller hammarbyare och rika knösar och folkpartister och samer, romer, palestinier, västerbottningar och folk som tycker om fläsklägg.

Människor som lever under ockupation har, enligt folkrätten, rätt att göra motstånd. Och en ockupationsmakt har, enligt samma folkrätt, inte bara rätt, utan också skyldighet, att upprätthålla lag och ordning i det ockuperade området. Inget av de angrepp Hamas utfört mot Israel sedan gruppen tog makten över Gaza kan beskrivas som motstånd. Och att ”Israel är en demokrati” rättfärdigar inte godtycklig bombning av civila mål.

Hamas kämpar inte för palestiniernas frihet. Och vi kan vara lugna över att Israels krigföring på Gaza inte kommer att befria området från Hamas. Från det ögonblick då Israel inledde sitt motangrepp har det varit klart att det är Hamas som kontrollerar konflikten. Jag säger det igen: Hamas är inte en motståndsrörelse. Hamas är inte terrorister. Hamas är ett beväpnat kriminellt gäng. Att bekämpa brottslighet med stridsflyg och granatkastare är inte effektivt. Israels armé är säkert jätte-jättebra som armé, men fullkomligt värdelös som poliskår.

Palestinierna kommer inte att bli fria ”från floden till havet” genom angrepp på civila i Israel. Israelerna kommer inte att besegra Hamas genom att låtsas att Hamas är en armé. Påståenden om att Israel genomför ett folkmord är felaktiga. Israels armé är utan tvivel välutrustad och vältränad och soldaterna är motiverade, men den är ineffektiv för det ändamål den används för.

Hamas kan inte besegras, eftersom det just är våldet de vill ha. Varje hus som skjuts sönder av Israel är en seger för Hamas. Israel garanterar med sin krigföring Hamas seger i det här kriget.

Jag fortsätter att stödja statens Israels och dess invånares rätt till försvar, men tänker aldrig försvara det ineffektiva, kanske rentav inkompetenta, och fullständigt kontraproduktiva sätt som den israeliska regeringen hanterar Hamas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.