”Sagan om den döde presidenten”

Valerij Solovej är en rysk statsvetare som då och då förekommer i internationella medier för att kommentera rysk politik, och då framförallt Putin, Putins planer, och nu senast – Putins död. Solovej har ungefär en halv miljon följare på YouTube, och i han lägger till nytt material flera gånger i veckan. Den ryska grävgruppen The Insider har kartlagt Solovej och visar hur den systematiska ryktesspridningen skapar misstro – inte mot Solovej, utan mot de medier som sprider ryktena.

Valerij Solovej föddes 1960 och är utbildad historiker. På det ryska utrikesministeriets högskola, Moskvas institut för internationella relationer, har han undervisat i marknadsföring och kommunikation. Enligt The Insider ledde han mellan 2007 och 2019 tre kurser: Politisk PR och reklam, Grundkurs i informationskrigföring och mediemanipulation och Grundkurs i statlig informationspolitik.

Solovej har gjort sig känd för att komma med tvärsäkra prognoser utifrån unika, aldrig namngivna källor i president Putins närvaro. Vi hittar honom 2016 i Ekot i Sveriges Radio, då han försäkrade att Putin inte avsåg ställa upp i valet 2018. Solovej återkommer 2018 i Svenska Dagbladet, och försäkrar att ”Putin tröttnat på Ryssland”. Under våren 2022 berättar Solovej att Putin flytt till en bunker i Ural, och senare samma vår blir Putins hälsa världsnyheter, och källan till uppgifterna är – Valerij Solovej. Han citeras i SvD och debatteras i Radiokorrespondenterna. Solovej och andra amatördiagnostiker avgör att Putin har parkinsons sjukdom, cancer eller prostataförstoring.

Sommaren 2023 förklarade Solovej att Putin redan var ”halvdöd”; det fanns dubbelgångare som sattes in i Putins ställe när Kreml behövde visa upp en levande Putin.

Och i slutet av oktober kom nyheten om att Putin nu äntligen kolat vippen. He is no more; he has ceased to be; bereft of life he rests in peace; he is pushing up the daisies – He is an ex-president.

Formellt sett var källan till uppgifterna om Putins död inte Solovej, utan det anonyma Telegramkontot ”General SVR” – ett konto som The Insider kunnat koppla till en jurist i Charkiv, och alltså inte alls till en – som Valerij Solovjov försäkrat – generallöjtnant i det ryska utrikesspionaget. Medier i både Ryssland och Ukraina har noterat kopplingar mellan Solovej och ”General SVR”. Och Solovej var snabb med att sprida uppgifterna från ”General SVR”.

Två veckor senare fortsätter Valerij Solovej att hävda att Putin är död. Allt vi ser är dubbelgångare. Intressant nog plockade Solovej fram dubbelgångarteorin även i somras, efter Jevgenij Prigozjins död. Prigozjin hade, menade Solovej, listigt låtit en dubbelgångare dödas, medan Prigozjin själv slipade knivarna för att ta hämnd.

Valerij Solovej är i sin fulla rätt att berätta sagor och påstå att han har unika källor i Kreml. Problemet uppstår när seriösa medier och beslutsfattare uppfattar Solovej som en seriös källa med seriösa insikter. The Insiders grävreporter, Ilja Ber, konstaterar att Solovjovs ryktesspridning knappast skadar Solovej, men den skadar journalistikens trovärdighet. Ryktena genererar klick, men de skjuter journalistikens trovärdighet i sank.

Mediekonsumenterna konstaterar att redaktionerna sprider ogrundade påståenden och bestämmer sig för att ”det inte finns någon sanning”; ”medierna ljuger”.

Wikipedia finns en sammanställning över Solovjovs ouppfyllda spådomar. Han har spått Putins avgång i stort sett årligen sedan 2017.

Det finns inga källor till hur beslutsfattandet går till i Kreml. Det finns ingen som vet vem som har Putins öra och ingen källa som kan besvara varför han verkar lite blek om nosen vid något tillfälle. Det är frestande att hänvisa till en professor som dessutom hedrats med titeln ”utländsk agent” i Ryssland för att släppa in en illusion av luft i informationsvacuumet. Men journalistiken måste vara källkritisk, ifrågasättande och noggrann. Vet vi inte, ska vi säga att vi inte vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.