Oanalytisk analys 1.

Jag tänkte fantisera lite om saker jag inte begriper mig på, och därvid lalla på utan att ha källor till det jag påstår, tycker eller, strängt taget, babblar på om. Ni vet, thinking outside the box. Hålla låda utanför lådan. Vi journalister kallar gärna sånt här analys, vilket jag VET irriterar åtminstone en RIKTIG analytiker till vansinne.

Det här betyder ju inte att det jag lallar på om är helt grundlöst. Jag befinner mig – som alla människor – ett informationsflöde. Det skvätter kunskap på mig från det här flödet. Kloka tankar rinner längs mina knotiga fötter där jag står i ett flöde som ibland är ganska stritt, klart och fräscht, men ibland – ljumt, jolmigt och grunt. Kanske flyter det med lite skit i det här flödet, som i de flesta flöden. Vete fan vad de som befinner sig uppströms i informationsfloden sysslar med ibland.

Det jag tänkte ogrundat lalla kring just nu är att jag föreställer mig att vi rätt snart kommer att få se ett slags koncentrationsläger uppstå på vissa platser i Nordafrika. Som en reaktion på flyktingkatastroferna.

Flyktingarna må ha vilka skäl som helst för att våga livet i bräckliga farkoster för att ta sig över Medelhavet, men det viktigaste är att de inte har något annat val. Det enda sättet för dem att söka asyl i Europa är att göra det i ett EU-land. Sätter de foten i backen på Lampedusa har de chansen. De riskerar nej, de kan få ja, men de MÅSTE riskera livet för att överhuvudtaget få pröva möjligheten till ett liv i EU.

Det är alltså inte DE som är dumdristiga; det är VI som tvingar dem riskera livet.

Antalet döda är nu hisnande. Det är större än i de flesta pågående militära konflikter, och EU-länderna måste bestämma sig. Det är vårt val om vi vill utsätta dem som vill till oss för att arbeta eller söka skydd för en rysk roulett med vansinnigt sämre chanser än vid modellen med revolver.

Och här kommer koncentrationslägren in.

Jag tror att EU kommer att försöka upprätta asylsökarläger i Nordafrika; kanske även i västra Ukraina – alltså på de punker där flyktingsmugglarna släpper sina klienter. Migranter och flyktingar kan ta sig till lägren, få förläggning och sedan vänta medan EU-staterna dividerar om kvoter och mottagningsvillkor. Det skulle säkert kunna formuleras på något humanitärt vis också. Och politiken vänds helt om – för att få asyl eller arbetstillstånd MÅSTE man söka via asyllägren. Kommer man med flyg till Sverige sätts man på flyg till Lägren, där man kan få bli sittande i månader om inte år.

De här lägren kommer naturligtvis att bli en härd av korruption och våld och desperation och skapa helt nya förutsättningar för profitering för flyktingsmugglare och exploatörer. Jag kan riktigt se framför mig hur byggföretag och storjordbruk går omkring och plockar åt sig ”välväxta exemplar” att erbjuda säsongarbete. Men Europas politiker slipper läskiga bilder på drunknande barn, och det är ju det viktigaste.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.