Slutet på kriget.

Det är viktigt att minnas att det inte är på slagfältet kriget kommer att avgöras. Som jag skrivit tidigare är det en upprepning av Första världskriget vi bevittnar i Donbass. Och precis som i Första världskriget är det inte stridshandlingarna som avgör hur det kommer att gå. Första världskriget avgjordes genom att de stridande länderna havererade – 1917 rasade Ryssland samman; 1918 upphörde det tyska imperiet att existera. De miljoner som dog i skyttegravarna gjorde inte mycket vare sig till eller från. De dödade och dödades i stort sett i onödan.
Kriget i Donbass är ett krig av ungefär samma slag. Båda sidor skjuter mot hårt befästa fasta positioner, erövrar några hundra meter, någon kilometer. Tar en skans, förlorar ett värn. Även om vi läser mycket om civilbefolkningens lidande pågår ett närmast normalt liv i städer och samhällen väldigt nära fronten. Jag säger inte det här för att förringa civilbefolkningens lidande – det är trots allt en miljon människor som flytt striderna, och den humanitära situationen är fruktansvärd. Det jag vill ha sagt är att kriget är statiskt, geografiskt starkt begränsat och – precis som i första världskriget – ett krig på stora avstånd.
Det här kriget kommer att pågå tills någon av sidorna bryter samman – när ekonomin inte klarar de enorma konstanserna; när ”hemmafronten” inte längre accepterar förlusterna i liv och förstörelse; när förtroendet för ledarna inte längre finns kvar. När makthavarna tappar sin legitimitet – varför ska man då dö för dem?
Och vilken av sidorna är värst ute just nu? Det uppenbara verkar vara Ukraina. Valutan faller, ekonomin är en katastrofzon, kanske uppåt en tredjedel av dem som kallas in för militärtjänstgöring väljer att försöka komma undan. Hur länge kan ett land ensamt orka strida för sitt oberoende?
Ryssland verkar ha alla trumfkorten: energin, råvarorna, resurserna. En befolkning som är fyra gånger större än Ukrainas. Ändå får man konstatera att det väldiga Ryssland ändå har haft oväntat svårt att få till stånd ett avgörande i kriget. Oväntat svårt att få Ukraina att brytas.
Så vem bryts? Vilket land kommer att knäckas av kriget? Omöjligt att svara på. Förmodligen kommer båda sidor att kunna fortsätta kriget i många år. Och freden kommer att komma som en överraskning, precis som för hundra år sedan.

En kommentar till “Slutet på kriget.”

  1. Putin – som märkligt nog förnekar all inblandning – har mycket markförband kvar att kasta in innan de tar slut.
    Väst måste slå ut Putin och hans oligarker på något vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.