Varför SD har fel om allt.

Det ska bli val. Det är ingen kris. Det svenska demokratiska systemet tål sånt. Det extra val – med särskrivning och allt – som ska hållas ligger inom ramarna för vad vår grundlag föreskriver. Att det heter extra val, och inte nyval, beror på att det just är ett extra val – det kommer ÄNDÅ att bli ordinarie val 2018.

Jag gitter inte diskutera om Sverigedemokraterna är fascister eller inte. Åkesson är inte Mussolini. Eller Franco eller Antonescu eller någon av de andra ledarna från den tid då fascisterna kallade sig fascister.

Det som är värt att diskuteras är ett grundproblem i Sverigedemokraternas argumentation, och ett problem som aldrig diskuteras. Och det är frågan om kollektiv skuld.

Sverigedemokraterna pekar ut en grupp i samhället – ”invandrarna” som ett problem. De är, menar SD, ”överrepresenterade i brottsstatistiken”.

Och vet ni – det kan kanske till och med stämma! Det är män också. Män är överrepresenterade i brottstatistiken. Jag håller det inte för uteslutet att Sverigedemokratiska riksdagsmän är överrepresenterade i brottstatistiken också.

Men det spelar ingen som helst roll.

Det är nu en gång så att Sverige är en rättstat. Inget paradis, ingen idealrike, men en rättsstat. Det är nu en gång så att vi i Sverige, när vi begått ett brott, döms för VÅR GÄRNING och INTE för vem vi är.

Ni vet den där vanliga bilden av ”Fru Justitia” – en kvinna med förbundna ögon och en våg. Tanken med den bilden är att rättssystemet inte ska ta hänsyn till VEM brottslingen är – rik, fattig, svart, kvinna, man, vit, vänsterhänt, Sverigedemokrat.

Sverigedemokraterna lägger en kollektiv skuld på en folkgrupp. Invandrare. Det spelar ingen roll om invandraren begår brott eller inte – hon är ändå skuldbelagd. Hennes brott är att hon hör till en viss kategori av människor; till ett visst kollektiv.

Demokratin kräver individuellt ansvar av var och en av oss. Vi gör personliga val. Vi gör personliga fel. Och på samma sätt är det med rättsväsendet. Det kan aldrig vara brottsligt att vara invandrare, rumänsk tiggare, Sverigedemokrat, riksdagsman, man.

Sverigedemokraterna vill bekämpa människor.
Brott ska bekämpas; inte människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.