Donbassische Demokratische Republik.

Det är tydligt att Ukrainas president Porosjenko slutat låtsas att kriget i östra Ukraina kan vinnas. Den här veckan beslutades formellt att upphöra med utbetalningar av pensioner och socialbidrag till människor, bosatt på separatistkontrollerat område. Nu satsar Porosjenko på att knoppa av de självutnämnda områdena; lämna dem i knäna på Ryssland.
Det här kommer Ukraina naturligtvis aldrig att erkänna eller acceptera, men det är skillnad på vad som sägs och vad som görs. Eller, på diplomatspråk, de facto och de jure.
Fram till 1990 existerade två tyska stater. Förbundsrepubliken Tyskland och Tyska demokratiska republiken. Västtyskland och Östtyskland. Västtyskland erkände aldrig Östtyskland de jure, men hade ju fullt klart för sig att Östtyskland existerade de facto. Östtyskland var medlem av FN och andra internationella organisationer – Warszawapakten och SEV.
Och ungefär så tror jag att Porosjenko bestämt sig för att se på separatistområdena. Ja, de finns. Nej, vi erkänner dem inte som lagliga. Och, precis som Västtyskland på sin tid kommer Ukraina att gå vidare med Nato och EU-medlemskap. Om några år, två, tio, femtio, kommer ”folkrepublikerna” att be om att få återvända till Ukraina. Precis som DDR.

Hur kommer Putin att se på det här? Ja, jag tror att en sån här modell passar Putin ganska hyfsat. Som gammal DDR-operatör vet han hur Ryssland kunde använda DDR för påtryckningar mot Västeuropa. Genom DDR kunde agenter infiltreras i Förbundsrepubliken och andra länder. Vi ska ha klart för oss Putin inte har ett tydligt definierat slutmål för sin politik. Han vill skapa strategisk rörelsefrihet. Han vill kunna gå vidare från Donbass mot större mål, men inte nödvändigtvis binda sig vid en expansiv politik. Han vill ha en ”normalisering” av precis det slag som rådde under kalla kriget, då Ryssland ockuperade sina grannländer, men ändå hade alldeles utmärkta diplomatiska förbindelser med resten av Europa. Normalisering av det onormala.

Och den filosofiska frågan – var det bra att det aldrig blev storkrig mellan Öst och Väst? Ja. Var det bra att Ryssland tilläts ockupera halva Europa? Nej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.