Programidé.

”Arga diktaren” – pitch för en realityserie.

PITCH: Vem har inte suttit frustrerad med ett hjärta fullt av starka känslor och het vilja och ett poesihäfte fullt av banaliteter och dålig dikt? I Arga diktaren får vanliga skrivklåpare besök av ett vältrimmat team av litteraturkritiker, metriker, prosodiker, lyriker och rimsmeder för att få pekoralen att lyfta till Stor Diktning.

PILOT: Hemma hos Henrik och Maggan är stämningen på botten. Henrik sitter uppe sent på kvällarna och försöker dikta, men verserna stämmer inte, parabler och metaforer faller platt och Henriks smärta lyckas inte rimma ens på hjärta. Samlivet blir lidande, eftersom Henrik envisas med att skriva sonetter på troké, och dessutom hela tiden blandar ihop sonetter med terziner. I sin förtvivlan kallar Maggan på Arga diktaren.

Arga diktaren och hans team gör rent hus med Henriks pekoral – visar exakt vad det är som saknas i hans dikter och hjälper honom att finna ett tilltal som känns äkta och relevant. Kanske är det drottkvätt eller ljodahattr som passar, kanske alexandrin eller hexameter, poetry slam, rubayyat eller blankvers. Arga diktarens team hittar en stil som stämmer, och tittaren får se sann poesi växa fram, samtidigt som ett äktenskap räddas och Henriks första diktsamling publiceras av ett prestigefyllt förlag. Varje avsnitt avslutas dessutom med att deltagaren får en present: det kan vara en alldeles egen gåspenna, ett monument i sin hemstad eller en diktläsning i radio. Tårarna rinner och en känslig själ slipper våndas.

2 reaktioner till “Programidé.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.