Programidé.

Anstalten – pitch för realityshow

Programidén går ut på att samla in fd dokusåpedeltagare för att återanpassa dem till ett liv som nyttiga och produktiva samhällsmedborgare.

PILOT: Anstaltspersonalen griper deltagarna i deras naturliga miljö – Stureplan, Tylösand, Båstad. Deltagarna handfängslas och förs bryskt ut i svarta bilar för visitation, förhör och avgiftning.

Förhören med deltagarna fungerar som presentation. Namn!? Ålder?! Sysselsättning?!

Deltagarna tilldelas därefter illasittande grå eller gröna overaller och skickas till STORSIEN, där baracker förberetts. De två lagen – Lag Grå och Lag Grön – beordras ställa upp i alfabetisk ordning. Det lag som förlorar, dvs, det som visar sig inte ens kunna alfabetet, får lov att hugga ved för uppvärmningen av baracken.
Vi möter här för första gången FANJUNKAR FREDRIKSSON. Den råe, men hjärtlige barackchefen. Senare kommer det att visa sig att Fanjunkar Fredriksson själv har ett förflutet som Baren-Hubert i en såpa från 1998.
I ögonvrån kommer vi ofta att skymta De Vita. Dvs själva den personal som har till uppgift att korrigera deltagarna.

Pilotavsnittet slutar med att deltagarna, dödströtta efter vedhuggning och hård excersis, äntligen får lägga sig. När tystnaden och mörkret har lagt sig över barackerna i Jämtland, endast myggsurr och storlom hörs, ser vi fanjunkar Fredriksson komma gående mot baracken i den blonda sommarnatten: han för en reveljtrumpet mot munnen, hämtar andan, och avsnittet är slut.

Varje avsnitt innehåller kampen för en eftertraktad individuell trofé: avslutad grundskola, traktorkörkort, antagningsbesked till folkhögskola, KY-kurs eller något liknande. Samtidigt innehåller avsnitten en gruppkamp, där de båda lagen dels ska lära sig samarbeta, och dels ska skaffa sig en fördel jämfört med det andra laget. Lagen kan inför fanjunkar Fredriksson skaffa sig fördelar genom att utföra kollektiva uppgifter enligt en fastlagd skala, och, naturligtvis, tilldelas straffpoäng för ej utförda uppgifter.

De vita genomför emellanåt egendomliga tester på deltagarna. Det kan vara fråga om kunskapsprov eller psykologiska tester, gärna av en dramatisk och/eller förnedrande natur.

Segraren erbjuds en fast anställning på Willys i Eskilstuna, samt lånelöfte för ett radhus på bekvämt avstånd från arbetsplatsen. Övriga deltagare får som tröstpris vara studiopublik i Så ska det låta.

En kommentar till “Programidé.”

  1. Kul idé fast det där är ju ändå en extrem miljö och det är de ju hyfsat förberedda på. Hur skulle det vara att sätta in dem i en svensk vardagssituation med bilköper på Essingeleden, skjutsning av tonåringar till hockeyträning, betalning av räkningar på internet, påläggning av vinterdäck, hämtning av paket från Ellos, middagar bestående av prefab och mellanmjölk samt därpå en dokusåpa på TV som kvällens höjdpunkt? Hur skulle de klara det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.