Augustivärme.

Moskva. Jag var till Izmailovskij park och köpte en del smågrejer åt kompisar. Smoggen är borta, Moskvaluften klar som, ja, korvspad. I stället för brandrök fick vi den vanliga gasblandningen som åtminstone är nästan genomskinlig. Det är fortfarande hemskt varmt, och det var skönt att komma hem till luftkonditioneringen och dåsa. Men så känns det ändå lite trist att vara inomhus, och jag ger mig ut och vandrar i natten; går ner till bron och ser hotell Ukraina krypa som en jättekobra längs flodkajen, med sitt huvud höjt för att hugga.

På vägen tillbaka går jag en omväg, över Ukrainskij Bulvar, som pyntats med fontäner i en lite kitschig stil. Överallt sitter par och njuter av att kunna vara ute i en sammetslen sommarvärme, utan rök. Utan den skrämmande känslan av ett slags tyst apokalyps.

Kanske är det över, kanske är det bara en paus – meteorologerna varnar för att vindarna ska vända igen, och kanske är smoggen över oss redan i morgon. Men i kväll är kvällen mild och mjuk.

2 reaktioner till “Augustivärme.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.