7 oktober – dagen då Rysslands Stockholmsambassad väljer att friförklara Islamska staten

Rysslands Stockholmsambassad publicerar i dag, 7 oktober, en text där all skuld för terrordådet i Krasnogorsk utanför Moskva läggs på Ukraina och dess allierade. Ambassaden är noga med att förklara, att ”bara för att Islamska staten tagit på sig skulden för dådet, betyder inte att den verkligen gjort det”. Nej, ambassaden har ”bevis” för att det var Ukrainas militära underrättelsetjänst som mördade 144 människor som ville höra en rockkonsert.

Det här har varit Rysslands linje sedan i våras: ukrainarna gjorde det! Ukrainare lurade några stackars migranter med löften om småpengar och fri lejd. Vapnen hämtades från de generösa leverantörerna från Väst som inte ställer jobbiga frågor om vart vapnen tar vägen. Okej, ”yesterday’s news”. Stora delar av texten är nästan ordagrant hämtad från en rapport från Rysslands utrikesministerium i september. Ingen brydde sig då. De ”bevis” ryska staten presenterar är inte övertygande.

MEN – varför väljer Rysslands Stockholmsambassad att just i dag, 7 oktober, presentera en text som understryker att det INTE var Islamska staten som låg bakom dådet i Moskva. Rysslands ambassader i grannländerna har inte publicerat någon liknande text i dag.

Vid attacken mot musikfestivalen Nova 7 oktober i fjol, valde angriparna noga att ge sig på civila. Det fanns inget som helst militärt värde i attacken, och den förde inte palestinierna närmare till självständighet, självstyre, fred och välfärd. Det enda syftet var att mörda, våldta, skada och ta gisslan.

Och man kan alltid diskutera Israels politik före 7 oktober och efter. Man behöver inte hålla med om den. Men det finns inga som helst möjligheter att beskriva 7 oktober som något rätt och riktigt.

Ryssland har allt tydligare lierat sig med Iran. Hizbullah har aldrig varit terrorstämplat i Ryssland, och när nu det eld som Hamas tände 7 oktober spritt sig till Libanon och just Hizbullah, då verkar det viktigt för Ryssland att distansera sig från tidigare islamofobiska tendenser.

Islamska staten är terrorstämplad i Ryssland, men just nu verkar det viktigt för Ryssland att visa att Ukraina är värre terrorister i Isis, Hamas och Hizbullah.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.