Två tal

Det är intressant att jämföra Putins tal vid segerdagen 9 maj med Zelenskyjs. De uppmärksammar samma seger, men medan Putin fokuserar på det förflutna, är det nuet som dominerar i Zelenskyjs. Putins tal är ganska banalt; i princip upprepar han sina vanliga talepunkter från tidigare tal. ”Ryssland försvarar sig mot ett angrepp från Nato”:

Russia launched a pre-emptive strike at the aggression. It was a forced, timely and the only correct decision. A decision by a sovereign, strong and independent country.

Ingenstans i talet nämns ordet ”Ukraina”. Det här är inte särskilt underligt, eftersom Putin vid flera tillfällen tidigare framhållit att Ukraina inte existerar. Han hyllar de soldater ”som försvarar Moderlandet”:

I am addressing our Armed Forces and Donbass militia. You are fighting for our Motherland, its future, so that nobody forgets the lessons of World War II, so that there is no place in the world for torturers, death squads and Nazis.

Putins tal är ganska oengagerat. Det centrala är perspektivet att Nato förberett ett angrepp på Ryssland, precis som den aggressiva omvärlden i tusen år gång på gång angripit landet. Stora delar av talet är en uppräkning av fältherrar från historien – Putin hänvisar till och med till några Kievfurstar från tider långt innan det Moskovitiska riket.

Zelenskyjs tal, inspelat mitt på Kievs huvudgata Chresjtjatyk, har en helt annan energi. Zelenskyj lyfter fram just Ukrainas kamp mot Nazityskland, och hur angriparna jagades ut från ockuperade städer och regioner:

Millions of Ukrainians fought Nazism and went through a difficult and long journey. The Nazis were expelled from Luhansk, the Nazis were expelled from Donetsk, and Kherson, Melitopol and Berdyansk were liberated from the occupiers.

The Nazis were expelled from Yalta, Simferopol, Kerch and the entire Crimea. Mariupol was liberated from the Nazis. They expelled the Nazis from all over Ukraine, but the cities I named are especially inspiring us today. They give us faith that we will drive the occupiers out of our own land for sure.

Städerna i uppräkningen är noggrant utvalda: just de städer som befinner sig under rysk ockupation. Zelenskyj avslutar talet med ett angrepp på Putin personligen:

We will never forget what our ancestors did in World War II. Where more than eight million Ukrainians died. And every fifth Ukrainian didn’t return home. In total, the war claimed at least 50 million lives. We do not say ”we can repeat”. Because only a madman can wish to repeat the 2194 days of war. The one who is repeating the horrific crimes of Hitler’s regime today, following Nazi philosophy, copying everything they did. He is doomed. Because he was cursed by millions of ancestors when he began to imitate their killer. And therefore he will lose everything.

And very soon there will be two Victory Days in Ukraine. And someone will not have even one left.

We won then. We will win now, too!

Putins ganska trötta tal står i stark kontrast mot energin i Zelenskyjs. Ukrainas president förmedlar en vision och väg framåt, medan Putin upprepar slitna högtidsfraser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.