Vägen till 24 februari

24 februari 2022 är ett sånt där datum som kommer att bli en symbol för en vändpunkt i historien. Dagen då hoten blev krig; lögnen blev våld. 24 februari manifesterades våldet, men våldsmännen hade förberett sig under en lång tid. Och det vore intressant att försöka fastställa när beslutet om våldet togs.

Det finns några punkter som visade att kriget var på gång. Den militära uppladdningen inleddes i fjol höst. Sedan augusti-september 2021 började krigsmateriel och rysk trupp placeras vid Ukrainas gränser. Sannolikt fanns det vid den punkten redan ett beslut om att anfalla Ukraina.

I början av februari 2022 skrev Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ett brev där han krävde ett stopp för Natoutvidgningen. Brevet var formulerat på ett sådant sätt att det var omöjligt att göra annat än avvisa innehållet. Ryssland krävde att suveräna länder inte själva skulle få fatta beslut om sina säkerhetspolitiska val. Det här var, naturligtvis, fullt medvetet. Lavrov och ryska UD vet hur texter ska skrivas och formuleras, och visste fuller väl att svaret skulle bli helt avvisande.

Under hela 2021 gjorde Ryssland stenhårda markeringar av samma slag. Ryssland krävde underkastelse. Att Ryssland sökte en konfrontation med Väst blev alldeles särskilt tydligt i februari 2021, när EU:s utrikeschef Josep Borrell reste till Moskva för att inbjuda till en ärlig dialog. Svaret blev öppen förnedring. Utrikesminister Lavrov ansträngde sig till det yttersta för att förlöjliga Borrell. Mitt under Borrells och Lavrovs presskonferens meddelade ryska medier att tre EU-diplomater – bland dem en svensk – förklarats icke-önskvärda i Ryssland. Det var alltså redan i början av 2021 tydligt att Ryssland beslutat sig för att inte längre ens låtsas vara intresserat av dialog.

Kreml ville driva relationerna med Väst till en öppen konflikt. Beslutet om kriget var fattat, skulle jag vilja påstå, redan i början av 2021. Under hela året hårdnade repressionen i Ryssland: året inleddes med skoningslöst polisvåld mot demonstranter. Massgripanden. Kanske ska vi se detta som startpunkten på kriget?

Eller började kriget 20 augusti 2020, när Aleksej Navalnyj förgiftades. Navalnyj lyckades formulera ett motstånd mot Putins regim, ett motstånd som skulle ha kunnat bli en systematisk och fungerande opposition. Det kunde Kreml inte acceptera.

Våren 2014 är kanske ett annat datum då kriget börjar, med erövringen av Krim och Donbas. Eller augusti 2008 då Georgien angreps och delades?

När börjar ett krig? 24 februari 2022 är det ögonblick då planerna förverkligades, då Ryssland valde att ignorera folkrätt, mänskliga rättigheter och all anständighet. Men beslutet om våldet fattades långt tidigare. Idén om att den starkare alltid har rätt har varit en ledande drivkraft i Kreml i årtionden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.