Förvirrad fundering.

Allt handlar om att få kontroll över gränsen till Ryssland.
Ryssland låtsas som att det inte pågår en invasion; Europa leker samma låtsaslek. Men i låtsasleken envisas alla inblandade med att att Ukrainas territoriella integritet måste garanteras. Till och med i FN har Ryssland sagt samma sak.
Bra. Då gör vi det. Garanterar Ukrainas territoriella integritet.
Det krävs politisk mod. Stort. Kanske till och med dumdristigt.

Så här tänker jag.

1. Etablera en acceptans inom FN eller OSSE för behovet av en utomstående närvaro vid rysk-ukrainska gränsen. Inte fyra stackars OSSE-observatörer som knappt får gå utomhus och därför måste skriva rapporter om att ”inga ryska trupprörelser noterats”. Nej fan, det är klart, när observatörernas rörelsefrihet är minimal. Det krävs en beväpnad trupp med ”license to kill”. Försök att passera gränsen utanför gränskontrollerna ska stoppas.

2. Upprätta ett mandat för en sådan grupp direkt mellan Ryssland, Ukraina och de länder som lovar skicka trupp till en gränsskyddskår.

3. Här kommer biten med det politiska modet: Låt Sverige och Vitryssland ta ledningen för ett sånt här initiativ. Sverige som EU-land och med starka band till Nato, och Vitryssland, med starka band till Ryssland. Ja. Vitryssland är en diktatur, men Vitryssland vill inte ha ett system där Ryssland flyttar gränser hur som helst. Vitryssland är en av de ursprungliga FN-staterna och ett avtal om en sådan här operation är inte ett erkännande av Lukasjenko, utan ett erkännande av Vitrysslands suveränitet.

4. Låt Ukraina och Ryssland vardera välja ytterligare två ”contributing nations” bland Europas neutrala stater: Schweiz, Österrike, Finland och Irland.

5. Sätt in denna Multinational Border Control Mission och låt Ukraina hantera sin antiterroristoperation utan ryskt bistånd till motståndarsidan. Genom en sådan här modell behövs ingen Natoinsats, inga vapenleveranser – Ukraina har massvis med vapen.

6. Förbered en katastrofinsats för att skapa bostäder och uthärdliga levnadsförhållanden för människorna i Donbass; stöd ukrainska projekt för samförstånd och nationell dialog.

En kommentar till “Förvirrad fundering.”

  1. Hade den ryska ledningen verkligen varit intresserad av att garantera Ukrainas territoriella integritet* (*förutom Krim) eller stänga gränsen så hade man förstås gjort det för länge sedan.

    Men jag håller med om att man från Ukrainsk/Västs sida långt tidigare borde tvingat Ryssland till att lägga korten på bordet i den här frågan genom att föreslå liknande lösningar. Nu när Ryssland av allt att döma redan har stora trupper i Ukraina och ukrainarna tycks ha förlorat kontrollen över nästan hela gränsen i det aktuella området känns det tyvärr som att ”upprätthålla gränsen”-tåget har gått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.