Europa mot Ryssland

Ja, jag vet – jag är dålig på att uppdatera.

Men jag tänkte skriva om Europa och Ryssland. Jag hör så ofta resonemang om att Ryssland vänder sig bort från Europa. Som om Europa stod för allt som är snällt och gott och blitt i världen, medan ”bort från Europa” betyder elakt och argt och aggressivt.
Men Putins politik är europeisk. Intolerans och hot mot grannar är inget som är främmande för Europa, vare sig i historien eller nutiden. Den som påstår att Europa är en garant för tolerans och respekt för svaga bör lyssna på hur europeisk politik låter. Putin är europeisk mainstream. Det är det läskiga. Om Putin förverkligar tankarna på en reaktionär International kommer mellan tio och tjugofem procent av de europeiska väljarna att ge den sitt stöd. Så mycket hade aldrig kommunisterna och Komintern.
Putin har avläst vindarna helt rätt när han stack ut sitt känsliga finger i den europeiska opinionsvinden. Europas väljare vill våld, egoism och feghet. Just de grundläggande elementen i en reaktionär politik.

Det är så lätt att säga att Den Andre är dum och elak – just i sin egenskap av Den Andre. Men det otäcka med Putin är inte att han är Den Andre – utan att han är Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.