Tänker EU låta Putin slippa undan?

I morgon ska Vladimir Putin tala till det ryska parlamentet – båda kamrarna – om Krim. Och Carl Bildt säger på Twitter att EU:s utrikesministrar ”are discussing readiness for further measures against Russia if there is no de-escalation” (min kursiv).
Ska vi tolka det här som så, att om nu Putin säger: ”fine, jag är klar!” – då ska han slippa konsekvenser för aggressionen mot Ukraina?

Jag har tjatat ganska envist om att hela Krim-krisen INTE handlar om att erövra Krim, utan om att ge Ryssland möjlighet att kontrollera Ukraina. Putin skiter väl i Krim! Men med Krim kontrollerat av en Moskvalojal regim så kan Ryssland inskränka Ukrainas – ett land med nästan 50 miljoner invånare – självständighet. Jag tror inte ett ögonblick att Ryssland kommer att acceptera att Krim blir en del av Ryssland. Det skulle FÖRSVAGA Rysslands ställning.

Ryssland skulle lätt kunna göra Abchasien, Sydossetien och Transnistrien till ryska territorier. Befolkningen i de här regionerna är redan ryska medborgare. De kontrolleras redan militärt av Ryssland. Och politiskt.

Nejnej, i morgon kommer Putin att tala om folkviljan och Ryssland ansvar inför det internationella samfundet. Jag skulle inte förvåna mig om han erbjuder OSSE eller EU en funktion på Krim. Som observatörer, övervakare, rapportörer, förhandlare, garanter för Krims rättigheter. Och det roliga är att det skulle kunna betraktas som en ”de-escalation”. Och därmed skulle Putin slippa sanktioner. Precis som Ryssland sluppit undan sanktioner i alla de tidigare fallen: Jeltsins Ryssland utsattes inte för sanktioner när hans armé tog kontrollen 1993 över Transnistrien, en del av Moldavien. Och Putin fick i och för sig lite arga kommentarer för inmarschen i Georgien 2008, men i sak slapp han ju påföljd.

Och Bildt antyder alltså nu att en ”de-escalation” är tillräckligt för att vi än en gång ska bekräfta att Ryssland får begå våld mot sina grannstater. Nästa land blir förmodligen Moldavien, som haft fräckheten att fortsätta sin EU-linje TROTS att Ryssland gjort klart att det skulle straffa sig. Moldavien har en region som heter Gagauzien, och som redan tidigare gjort klart att den hellre har kontakter med Moskva än med Bryssel.

För mig som jobbat med Ryssland i trettio år och som ägnat i stort sett hela mitt vakna liv åt rysk kultur, liv, möten, människor, natur, musik, så är det så fruktansvärt sorgligt att se Putin skada ett land jag älskar och respekterar djupt och innerligt. Jag sörjer över att se hur Putin försämrar livet för ryssarna och försvarar landet ställning som stor och positivt kraft i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.