Don’t Mention the War!

Carl Bildt jämförde Janukovitj med Quisling. 2008 jämförde han Rysslands inmarsch i Georgien med Hitlertysklands annektering av Sudetlandet i Tjeckoslovakien. Och det är ingen ände på jämförelserna: våldet i Ukraina jämförs med Sovjets angrepp på Finland 1939, med ockupationen av Baltikum – egendomligt nog har jag inte hört någon jämföra dagens konflikt med Afghanistan 1979.

Jämförelser kan vara relevanta. Jag tycker det är relevant att jämföra dagens ryska aggression med andra exempel på rysk aggression. Inte för att ”det här är precis som XXX”, utan för att det skapar en kontext. Vi kan se ett mönster i rysk politik; ett mönster av förakt för egna löften, av förakt för små staters intressen. Ett mönster av stormaktspolitik.

Men att jämföra dagens Ryssland med Hitlertyskland; dagens Putin med Stalin – det leder fel. Ryssland är inte nazistiskt. Putin är inte Hitler – eller Stalin. De här jämförelserna låter ryska och ryskvänliga debattörer angripa jämförelsen, i stället för sakfrågan. Och mycket riktigt – Carl Bildts nazi-retorik funkar inte – både 2008 och nu har Ryssland reagerat ursinnigt och förklarat att 20 miljoner sovjetmedborgare gav sitt liv för kampen mot fascismen. Och så hamnar man i en debatt om Sovjetmedborgarnas martyrium för att befria Europa från den bruna pesten. I stället för att diskutera varför Ryssland anser sig ha rätt att bryta mot folkrätten och angripa ett grannland militärt.

Vitsen med att jämföra med Hitler och Stalin är väl att väcka uppmärksamhet. Men det ryska övergreppet mot Ukraina behöver inte jämföras med andra övergrepp. En stormakt har angripit en försvagad granne – vars gränser man i internationella avtal lovat respektera.

Det finns väl inte en enda människa som inte hört argumentet om att Chrusjtjov ”gav bort” Krim till Ukraina 1954, och att halvön därför igenkligen är rysk. Men Ryssland har erkänt Ukrainas gränser både i bilaterala avtal och internationella överenskommelser. Gång efter gång. HÄR finns det något att jämföra med: Ryssland har svikit avtal med Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Georgien, Ukraina, Rumänien, Afghanistan. HÄR finns något att jämföra med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.