Ukrainas stora problem och det lilla.

Ukraina har två problem att hantera – ett stort och ett litet. Vi börjar med det lilla: Ryssland har invaderat Krim. Det problemet hotar inte Ukrainas existens eller möjlighet att utvecklas till en demokratisk stat. Strunta i det problemet så länge.

Det stora problemet är att få till stånd en statsledning med folklig legitimitet. Den nuvarande regeringen är en provisorisk regering som knappast borde få göra annat än att se till att tågen går, skolorna fungerar och att samhällsservicen upprätthålls. Se till att förbereda goda, öppna, demokratiska val, se till att förbereda grundlagsreformer som ett genuint folkvalt parlament kan få ta ställning till. Låt de olika politiska partier erbjuda sina förslag på hur Ukraina ska hantera den djupa ekonomiska krisen, på hur relationerna mellan ukrainare som talar olika språk ska förbättras. Låt väljarna ta ställning till olika alternativ, och se till att det folkliga missnöjet tas på allvar. Gör klart att parlamentet blir en folkförsamling. Det är klart att det kommer att finnas politiska motsättningar i parlamentet – det är liksom själva vitsen med parlament. Men parlamentet måste tillåtas representera folkviljan, hur ful och otrevlig den än kan se ut. Ukraina är ett stort land med kompetenta politiker, och demokratiska krafter starka nog att se till att fascister, homofober och antisemiter inte tar kontrollen.

Det är det stora problemet.

Det lilla problemet är Krim. Ja, tråkigt. Tough luck. Det ser ut som om Ukraina kommer att bli det tredje av Rysslands grannländer som får se sig vanställt av en rysk ockupation. Georgien och Moldavien är de två andra. Både Georgien och Moldavien har, utan att för den skull acceptera ockupationen, kunnat fortsätta sitt reformarbete, sin mödosamma väg mot demokrati. Både Georgien och Moldavien har skrivit på samarbetsavtal med EU.

Den ryske författaren Boris Akunin skriver på sin blogg om inmarschen på Krim och om Rysslands slutgiltiga förvandling till en polisstat:

Det är knappast troligt att mörkret kommer att vara länge, men man får hoppas att gryningen inte blir blodig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.