Säkerhetsen: del 3. Det möjliga.

Skandalen med Skånepolisens registrering av romer är ett bra exempel på praetorian-mentaliteten. Det är fånigt att tro att Skånepolisen vill upprätta dödslistor över romer. De påstår inte att de misstänker brott bland dem som är övervakade. Det är precis samma mekanismer som när våra myndigheter vill övervaka vår post – det KAN finnas bad guys där ute.
Och det klart det kan! Romer är säkert precis lika brottsbenägna som alla andra. Övervakar man romer så fångar man brottslingar. Övervakar man hallänningar så fångar man brottslingar. Övervakar man vänsterhänta så fångar man brottslingar.
Praetorianer ”VET” alltid att det pågår konspirationer. Här har man fått för sig att att ”för romer betyder familjelojaliteten mer än allt annat”. Okej, då kartlägger man hur de här familjestrukturerna ser ut.
INGENSTANS grundar de det här påståendet. Det hör till det slags påstående som praetorianer slänger sig med: ”I Afghanistan är skägg ett tecken på ålder och respekt”; ”Kvinnor tycker om att man tar i lite”; ”Riktiga karlar äter inte paté”.
Här har praetorianerna fått tillgång till ett ganska praktiskt verktyg: ”Analyst’s Notebook”. Analyst’s Notebook fungerar ungefär som Facebook. Man skriver upp namn i en databas, vem som är mor och bror, kollega och vän, och får en visuell presentation av hur namnen hänger ihop. En bild på hur folk hänger ihop med varandra. Så här:


So far, so good. Vitsen är att se vem som är spindeln i nätet. Så här vill man att det ska se ut:


Aha! Han i mitten måste vara skummisen! Och så griper vi/övervakar/intresserar vi oss för honom. Analyst’s Notebook är ett kommersiellt dataprogram som vem som helst som har jättemycket pengar kan köpa. Och jag föreställer mig att företaget som utvecklat programvaran har bra försäljare med övertygande powerpointpresentationer. Och praetorianerna blir nöjda: yes! Elegant!
Och där sitter Skånepolisen med sitt nya, dyra program och lägger in namn. Ju fler namn, desto bättre kartläggs nätverken. Ja, Male 9 har en morfar och två barn – de ska också föras in. Kanske är han frånskild och har delad vårdnad om barnen – då skulle vi ju inte se relationen till exfrun om inte barnen var med i databasen.

Sålunda fungerar praetorianerna. Jag tycker faktiskt att det bästa med hela storyn i Skåne är att poliserna är så förvirrade: ”Men? Men? Att kartlägga nätverk är väl inte att registrera människor???” De VET så väl att de gjort FEL, men det fina dataprogrammet och de duktiga säljarna från IBM visade ju att man FICK.

Jag kan också nästan garantera att Skånepolisen inte haft någon vidare hjälp av det här analysverktyget. Familjer – vare sig romska eller halländska eller vänsterhändas – är så där elegant hierarkiska att du genast ser vem som är spindel i nätet. Som regel ser det mer ut så här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.