Tea Party Communism

En vecka i Moskva är uppfriskande och underbart. Ingenstans är en dubbel espresso lika dubbel; ingenstans är sushi lika sushig. Till de senaste underverken i Moskva hör cykelbanor och hyrcyklar! Moskvas borgmästeri har låtit anlägga cykelbanor på sina håll i stan, inte för att det kanske ska ses som ett sätt att lösa Moskvas trafikproblem: jag har svårt att se Moskvaborna åka cykel till jobbet. Nej, cykeln är en leksak, lite som rullskridskor, och nu har man öppnat nya möjligheter till sund rekreation åt Moskvaborna.

Mindre sunt känns det politiska klimatet. Sedan Putin bestämde sig för att konstitutionen var hans personliga lilla leksak så kan ingen kalla Ryssland för en demokrati. Det går inte ens att låtsas att Ryssland är demokratiskt. Och ingen låtsas längre. Det finns andra länder som försöker låtsas vara demokratier, men inte Ryssland. Demokrati är inte bara rösträtt och sånt jox – demokratin rymmer även rätten att avstå från att rösta. Demokrati är rätten att få göra sina egna val – oavsett vad pappa, prästen eller presidenten tycker. Ryssland tycker inte så.

Ryssland har börjat betona ganska kraftfullt något man kallar ”traditionella värderingar”. Dessa värdering ställs i kontrast mot mänskliga rättigheter. Just det. I kontrast. Dessa ”traditionella värderingar” – familj, mamma-pappa-barn, tro, sundhet – ställs i konflikt mot ”tolerans” och ”mänskliga rättigheter” i”Europa”. Det blir lite mycket citationstecken här, ursäkta.

Den officiella ryska linjen hamnar allt närmare något slags tea party-rörelse, fast med ett socialt element. Det ska inte finnas några rika, eller jo, några, men då ska de vara snälla. Människor ska leva i kärnfamiljer där mamma och mormor ska koka rödbetssoppa och pappa arbeta i en fabrik och storebror vara redo att försvara fosterlandet. Det talas rentav i Moskva om en rörelse, där Ryssland representerar Det Riktiga Europa. De sanna europeiska värderingarna, som feta liberaler glömt, förrått, förnekat i de pösiga och vällevnadssjuka länderna i Väst.

Det här blir en förbluffande sammanhållen och elegant idé. Den ger Putin och grabbarna möjlighet att plocka upp vissa gamla stalinistiska idéer – kärnfamilj, strikta könsroller, begränsad rätt till abort och skilsmässa – och samtidigt kraftfullt påstå sig vara antikommunister – ”Kommunisterna sprängde kyrkor och tillät homosexualitet, vi är för sunda värderingar och den traditionella familjen”. Läs om mekanismen här, till exempel.

Jag får var och varannan dag länkar skickade till mig, där ”Europas” förfall beskrivs, och ett genomgående tema är att homosexualitet är lika med pedofili, och att det finns en vänsterpedofilböglobby som i samarbete med muslimerna håller på att våldta det sanna Europa.

Mark my words – snart kommer ni att läsa om nyskilde Putins kamp för Sunda Värderingar. Tea Party Communism on our doorsteps.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.