Forskningsresa.

I helgen var jag i S:t Petersburg. Delvis för att kunna komma åt ett tidningsarkiv för ett reportageprojekt. Jag behövde läsa Maksim Gorkijs Novaja Zjizn från sommaren 1917.
Jag hade tagit reda på hur man gör för att få tillgång till tidningsarkivet vid det ryska nationalbiblioteket i Petersburg, men jag var ändå rätt skeptisk. Ryska arkiv tenderar att ha en hel del byråkrati som en skyddande hinna.
Det var därför trevligt att upptäcka att allt var enkelt och effektiv. Jag behövde bara fylla i ett litet formulär, så fick jag ett lånekort. Och sedan kunde jag knata bort till själva tidningsarkivet, där det tog dem ett par minuter att plocka fram tidningarna jag behövde – två stora lägg med gulnande, sönderfallande tidningar. Och sedan var det bara att sätta sig ner och bläddra:

Och under några timmar satt jag, sommaren 1917, och läste de senaste nyheterna från fronten, från de ändlösa förhandlingarna i Petrogradsovjeten, från kommittéer och kommissioner. Jag läste dagsvers av Majakovskij och krönikor av Gorkij; debattartiklar av Trotskij, genmälen från Kerenskij. Nyheter om att tsarfamiljen flyttats från Tsarskoe selo. Magiskt.
Och sedan gick jag ut i snålblåsten i aprilkylan vid Fontankafloden och försökte minnas att det var nutid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.