Reklamarna skämtar, Anton får fängelse.

En svensk reklambyrå, Studio Total, gjorde en PR-kupp i början av juli. Nallebjörnar med demokratiska budskap hade släppts över Vitryssland, efter en flygtur från ett litauiskt flygfält.

Byråns piloter hade, sades det, flugit in över vitryskt luftrum, utan att bli upptäckta (och nedskjutna) av luftvärnet, och så hade de släppt nallarna över Europas sista diktatur. Kul, gulligt, bildmässigt.

Har det hänt? Ingen verkar veta. Det finns bilder, videor, vittnen, men vad spelar det för roll – storyn är ute. Snackisen. Det spelar ingen roll om en händelse har hänt eller inte, om nu folk faktiskt pratar om den.

En journaliststudent, Anton Surapin, 20 år, från Minsk fick ett anonymt meddelande med bilder på nallarna. Han la upp dem på sin blogg. Och ett par dagar senare kom KGB och hämtade in honom. Han är nu häktad. Avvaktar ”rättegång”. Anton riskerar upp till sju års fängelse. Det här vet vi. Det har hänt. Anton sitter verkligen i fängelse. Det här har hänt, men å andra sidan är det ingen som snackar om det, så ur marknadsföringssynpunkt är det rätt svagt. Amnesty har inte lyckats alls lika mycket att få uppmärksamhet på hans fall, ”Teddybears Belarus” ger 575000 träffar på Google. ”Anton Surapin” – 30000.

Det är omöjligt för mig att säga om nallebjörnsbombningen har hänt eller om det är en fejk-story, precis som Studio Totals grej om sexskolan i Wien, där Ylva Marie Thomson skulle bli rektor. De har visat att de kan det här med snackisar. Grattis, grabbar. Och hemsidan är hemskt snygg. Svartvit, kraftfull. Lite jazz-aktigt newyork-södrig. Den verkligen ångar Hornsgatan.

Skulle vara sjysst av er att bjuda Anton Surapin på en kopp espresso när han släpps.

Jag vill ha det sagt att det inte är Studio Totals fel att Anton Surapin sitter i fängelse. Ansvaret ligger hos vitryska KGB och hos Lukasjenko, men Studio Total har givit Lukasjenko och KGB en anledning till att slå ner på bloggare, twittrare. Det spelar ingen som helst roll om flygturen har ägt rum, om nallarna har släppts från ett flygplan eller från en balkong. Det som spelar roll är att Anton fängslats.

En kommentar till “Reklamarna skämtar, Anton får fängelse.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.