I Stockolm!

Stockolm. Hela veckan i huvudstaden! Jag leder en kurs-/arbetsvecka för vitryska journalister. De – vi – är här i Stockolm för att följa valet. Dels ska deltagarna själva rapportera för sina hemmaredaktioner om valkampanjen och valet, och dels är det tänkt att de ska kunna få insyn i hur demokratin organiseras i en väloljad demokratimaskin som Sverige. Rätt kul. Vi har varit till riksdagen och till kommunfullmäktige i Uppsala, träffat politiker och journalister och hängt i valstugor och pratat med väljare. Det visade sig också att större delen av den vitryska politiska oppositionen just nu också är i Stockolm, inbjudna av svenska systerpartier. Gruppen möter fler bekanta på stan än jag. Det är ett himla hälsande när vi promenerar i trakten kring riksdagshuset.

Vi bor i Gamla stan, vilket känns rätt exotiskt. Lite utomlands på något konstigt sätt. Gamla stan, har jag upptäckt, ligger på ett underligt sätt utanför Stockolm, åtminstone på kvällarna, när turisterna har gått för dagen, hem till sina Sheratons och af Chapmans. Västerlånggatan är underligt övergiven om nätterna. Endast Storkyrkan väsnas ideligen, med klockringning varje kvart.

Och nu sitter vi i UD:s pressrum och väntar på att vallokalerna ska stängas och exitpollarna publiceras. Halva gänget sitter och skriver som galningar, andra halvan är ute på stan och samlar intryck eller köper kylskåpsmagneter åt sina kompisar. Vem vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.