Besökare.

Sent på kvällen hör jag ett litet buller från köket. Det låter som om någon bläddrar snabbt i boksidor: frrrrt, frrrt. Ingen borde bläddra med boksidor i mitt kök om kvällarna, och jag går dit och tittar. På diskbänken ligger en skalbagge av närmast kosmiska dimensioner. Jag har aldrig sett en så stor skalbagge. Den var rejält större än de tordyvlar (Geotrupes stercorarius) som jag stör när jag rensar rabatter i stugan. Jag tog en bild på vidundret, hjälpte det ut ur köket och gick till sängs igen, lätt chockad.

Nu har jag analyserat bildmaterialet, och tror mig kunna fastslå att besökaren var en ollonborre (Melolontha melolontha).

Det roliga med ollonborrar, är att de på ryska heter хрущ (chrusjtj). Gamle ryske ledaren Nikita Chrusjtjev heter alltså ollonborre i efternamn.

Det här är nästan naturlig storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.