Den som betalar bestämmer.

Plötsligt har vi fått statsfinansierad rasistpropaganda. Nationaldemokraternas tidning ”Nationell idag” uppfyller de regler som finns för presstöd och får si och så många miljoner.

Till skillnad från alla andra har jag läst den här publikationen – jag har till och med skrivit om den tidigare – http://prat.korrespondentmedia.se/#post259 – och det är ju inte så att man blir imponerad av den skärpa och precision som idiotin formuleras med. Kanske kan de gå en kurs i svenska språket för miljonerna. Ska man nu hata allt utländskt så är det ju rimligt att man lär sig uttrycka sig på svenska innan man börjar kväka ur sig dumheter.

Presstödsreglerna utesluter förhandskontroll av de tidningar som får stöd. De får inte stöd för att de uttrycker en för staten behaglig politik, utan för att staten anser att det finns ett värde i att många röster hörs i en demokrati. De allra flesta tidningar som får presstöd är socialdemokratiska; den största mottagaren är Svenska Dagbladet som är moderat. Idén med systemet är att hålla emot tendenser till monopolisering av mediemarknaderna, och kanske är det en bra idé. Kanske inte. Många av de ”andratidningar” som finns i Sverige har köpts upp av förstatidningarna. En och samma tidningskoncern äger alltså både högertidningen och vänstertidningen, och slickar i sig statens presstödspengar.

Det ska bli intressant att studera vad som händer när Nationell Idag publicerar Muhammedkarikatyrer, antisemitiska utfall eller vad som helst i den där vägen. Det kommer ju då att inte längre handla om att Sveriges regering tolererar islamofobi eller antisemitism – det kommer att framgå att svenska staten finansierar hat och intolerans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.