Bröd.

Enköping. För ungefär tjugo år sen var jag hårt engagerad i jakten på det perfekta svartbrödet. Det finns egentligen redan – Borodino-brödet från Ryssland, men hur skulle man kunna producera det i Gottsunda? Det var den uppgift jag slet med. Och misslyckades med. Jag testade mängder av olika slags surdeg och råg och kryddor, och än i dag har ingen lyckats baka Borodino-bröd utanför ex-Sovjet.

Det här vill jag ha sagt för att markera att när jag nu än en gång börjar experimentera med bröd, så apar jag inte efter någon trendig trend, utan fortsätter en gammal tradition. I dag tappade jag upp min första sats vildjäst i en fin burk. Nästa helg ska jag provbaka. Men Borodino-brödet kommer jag knappast att uppnå – det är något med vår råg som inte är som rågen är i Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.