Tomtekaos.

Tbilisi. Jul jul. Ingen jul i sikte, ens i Betlehem. Men ett intensivt arbete pågår för att hänga upp julattiraljer på stan: Den stora, aningen groteska, S:t Georgsstatyn på Frihetstorget håller på att byggas om till en monstruös gran. Platanträden längs Rustaveliavenyn är så inlindade i ljusgirlanger, att all likhet med träd verkar snarast vara ett misstag. Snöstjärnor hängs upp över vägarna, och finare butiker bångnar av vita och rosa plastgranar.
Okej, det är väl inte mer konstigt med julskyltningen här än i andra varma länder. Julen är en vinterhögtid, och det hör liksom till med associationer till snö och granar. Det som är lurigt här, är att det är rätt knepigt att bestämma sig för NÄR det liksom är festdags. Julen firas här 7 januari, eftersom kyrkan har en annan kalender. Enligt kyrkans kalender infaller 25 december den 7 januari. Så då är det jul.
Samtidigt finns ju ett mycket starkt kommersiellt tryck från Väst som placerar julen den 25 december enligt den vanliga kalendern. Den högtiden brukar här kallas ”Krismasi”.
Men vare sig krismasi eller riktiga julen är ju den dag när barnen förväntas få presenter – nej, det är på nyår. Då kommer – fortfarande – Ded Moroz, Farfar Frost. Den ryska jultomten. Gärna i sällskap med sin ärtiga pressekreterare Snegurotjka.
Och vi, som jobbar i de internationella organisationerna spär på kaoset, med skumma Europeiska föreställningar om när det EGENTLIGEN är fest. Holländarna firar Sinterklaus, dvs S:t Nikolaus, i början av december, då även finnarna firar lilljul. Italienarna och spanjornerna håller hårt på sina presenter ända fram till trettonhelgen, då de firar Tre konungar, dvs när de tre vise männen kom med julklappar till lille Jesus. Och vi svenskar har börjat bulla upp till Lucia och alla hoppas i hemlighet att Gerard Fischer, som är Chief of Operations, ska vara Lucia.
Vi har alltså en festperiod som inleds ca 6 december och som avslutas med ortodoxa julen, den 7 januari. Kan man tro, men så visar det sig ju att det även gäller att fira det ortodoxa nyåret – dvs nyår enligt kyrkans kalender, den 13 januari. Ja, och då kan vi ju passa på att fira tjugondedag Knut, kan man tycka, när vi ändå håller på. Och sen är det inte så långt till det kinesiska nyåret, guschelov. 26 januari inleds Oxens år, och det kan man ju inte låta bli att uppmärksamma.
Sen är det väl rätt snart dags för Kyndelsmäss, får man hoppas. En alldeles för underuppmärksammad festdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.