Vintervind.

Tbilisi. Vintern damp ner i går vid tretiden. Inte så att det började snöa, och inte ens så att det plötsligt blev mycket kallare än tidigare. Nästan tvärtom: förra veckan hade vi frost om morgnarna, och nu är det ganska blitt. Nej, vinterns ankomst bestod i att det plötsligt börjat blåsa.
Det har varit fullständigt vindstilla ända sen i början av oktober. Tbilisi ligger i lä av stora berg: Kaukasus garanterar att alla ishavsvindar norrifrån stannar i Tjetjenien på Kaukasus nordsluttningar. Vi, här söder om bergen, slipper kylan. Men vindar från öst och väst finns det inget som stoppar, och nu har de kommit: vintervindarna.
Det smällde till i en hel mängd halvöppna dörrar här inne på EUMM-högkvarteret när det plötsligt blev korsdrag i byggnaden. De väldiga cypresserna utanför fönstret började vaja ursinnigt och det ven till längs husknutarna. Hela natten har alla lösa föremål blåst omkring i Sololaki och Betlehem och över hela staden.
Vinden har blåst bort ett hopplöst moln av avgaser och vedrök som hängt över stan rätt länge nu. I dag är det glasklart, inte så värst kallt, men blåsigt. Vinter. En mild vinter, men det är uppenbart att en ny årstid har kommit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.