Sibirien!

Chanty-Mansijsk. Glamour, filmer, högtidsmiddagar är min vardag här i Sibirien. Vi tittar på film från morgon till kväll för att utse värdiga vinnare av priset Zolotoj Buben – ett TV-pris som sedan tolv år delas ut här i Chanty-Mansijsk. Jag är med i juryn och har redan hunnit vara med i TV tre gånger. Värsta kändisen i Chanty-Mansijsk. Rysslands näst rikaste region. Olja, naturligtvis.

Filmerna är bra. Det är rätt imponerande att se den nivå som små sketna lokal-TV-kanaler i Ural visar upp på kameraarbete och grafik. Sämre är det med själva journalistiken. Vi har sett mycket skit bland de pärlor som vi ändå finner.

Det är första gången jag deltar i en internationell filmfestival, och det här ju kanske inte Cannes precis, men det är ändå rätt imponerande. Det är en fest för hela staden: Chanty-Mansijsk har en 70 000 invånare, så vi märks ju. Staden är närmast täckt av brandgula plakat med festivalens logga.

Annars ser vi just inte så mycket av Sibirien där vi sitter i ett rum och tittar på film. Hotellet är lyxigt värre. Man får nästan känslan av att byggmästaren tittat i kataloger och noggrant valt ut det som är dyrast.

I morgon är det den högtidliga prisutdelningen. Jag som är yngst ska få dela ut priset för bästa barn-TV-program!

2 reaktioner till “Sibirien!”

  1. Ja, just! Buben betyder ”ruter” också – diamonds. Men det är trumma eller tamburin i det här fallet. Kul att du sett festivalen. Men det är ärligt talat ganska skönt att det snart är över.

  2. Helt makalöst, man är ju lite nyfiken så jag googlade på Zolotoj Bube och vad hittar jag då? Jo att googel nu översätter ryska hemsidor till svenska. En ny värld öppnar sig! JAG kan läsa på ryska hemsidor. Lite si och så är det ju med språket -men ändå. Tänk på alla som lagt timme på timme år på år för att lära sig ryska, och som det nu visar sig helt i onödan! jag menar bara att veta att: Ordförande i juryn Igor Shadhan försäkrade deltagare och gäster på festivalen jury som kommer att vara ärlig, rättvis, att den bästa av en god och stark – Hem – olympiska mottot – sa juryn ”Golden Diamonds”. Kassa och priser på ett eller annat sätt kan vara lite subjektiva, och delta i festivalen – är redan en seger, vilket är dyrt eftersom varje har investerat i filmen hantverk, själ och hjärta. Därför är medlemmar i juryn, du måste vara mycket känslig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.