Vad är det för vänstert med Ryssland?

Nicaragua och Venezuela har erkänt, i Rysslands spår, Abchasien och Sydossetien som självständiga stater. Okej, jag fattar att här handlar det inte om höger/vänsterfrågor, utan om en vilja att ha mäktiga vänner. Nicaragua och Venezuela styrs i och för sig av ledare som låtsas vara vänster, men framförallt är båda länderna angelägna om att få köpa ryska vapen billigt, exportera till Ryssland etc.

Men att man på fullt allvar kan få höra vänsterdebattörer tala om Rysslands USA-kritik som något progressivt? Är de knäppa i huvudet? Till och med Naomi Klein antyder att Putins avståndstagande från chock-kapitalismen är progressivt. Och hon är definitivt inte knäpp i huvudet.

Georgienkrisen har många sidor och bottnar och hörn, och jag ser många anledningar till att inte uttala sig för självsäkert om Rysslands skuld och ansvar. Ryssland HAR en skuld, och Ryssland HAR ett ansvar, naturligtvis. Men det är ändå inte en helt entydig konflikt det här.

Vad jag däremot med all säkerhet kan säga att det finns inte ett vänster-gram i rysk politik. Möjligen finns det ett par kryddmått sovjetretorik, men den skulle jag inte ta på för stort allvar. Ryssland under Medvedev–Putin är en ärkekonservativ stat. Här hyllas alla de traditionella värderingarna: fosterländskhet, respekt för överheten, kyrkan. Tronen, altaret, svärdet och penningpungen. Rysslands USA-kritik är en kritik från HÖGER! Ryssland har alltid haft lättare att samarbeta med höger-presidenter i USA: Eisenhower, Nixon, Reagan, medan Carter och Clinton hela tiden innebar krångel i relationerna.

Ryssland blir begripligt först när man ser landet som en konservativ imperialiststat. Det finns inget dunkelt eller gåtfullt i Ryssland: en vanlig banal reaktionär regim, som för vanlig banal reaktionär politik.

Kamrater – inse fakta: Ryssland är HÖGER! USA är VÄNSTER (i jämförelse).

3 reaktioner till “Vad är det för vänstert med Ryssland?”

  1. mycket intressant. minns fortfarande hur vi konstaterade att den ryska – uttalade – högern var mer vänster än den ryska – uttalade – vänstern.

  2. Hej du! På samma sätt är det ett mysterium att europeiska högern har så svårt för Ryssland: landet har förverkligat praktiskt taget alla högervisioner för länge sen. Inga homosexbröllop eller -adoptioner eller sånt. Hyfs och ordning i skolan. Fosterlandet främst, låga skatter, billig bensin och uttalat kristna värderingar i statsapparaten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.