Sex and the Roslagen.

Jag har inte sett filmen Sex and the City, och jag har inte sett jättemånga avsnitt av TV-serien, men jag har förstått att en viktig del av handlingen i såväl film som serie är huvudpersonernas intresse för skor.

Det där är ett intresse som jag aldrig riktigt fattat: jag tycker skor är ointressanta, men vem är jag att uttala mig om vad andra fascineras av. Jag tycker svampplockning är spännande, men frimärkssamlande tråkigt. Jag tycker om te, men inte om makramé. Folk får tycka om vad de vill om de vill, bara inte jag måste tycka likadant. Okej? Nå: skor.

I Uppland finns flera kyrkor med det här motivet:

Blog Image

Just den här bilden kommer från Morkarla kyrka i Roslagen. Till höger ser vi djävulen, och till vänster en kvinna som sträcker sig efter ett par skor. Storyn är följande. Djävulen behöver hjälp för att skapa osämja mellan en kvinna och hennes man, och kvinnan till vänster tar på sig uppdraget. Som lön för sitt arbete ber hon om ett par skor.

Kvinnan, Ella, skrider till verket genom att lura i hustrun att hon kan försäkra sig om mannens eviga kärlek genom att skära av tre av hans skäggstrån medan han sover. Och sedan lurar Ella i mannen att hans hustru planerar att skära halsen av honom. När han går och lägger sig låtsas han bara sova. När han öppnar ögonen står kvinnan där med kniven i högsta hugg och siktar på hans hals. Han slår ihjäl sin fru, och skär sedan halsen av sig själv.

Ella har utfört sitt uppdrag och ger sig av till djävulen för att få sin lön, de eftertraktade dojorna. Och djävulen är så imponerad av hennes ondska, att han inte törs gå nära: ”hon är värre än jag” tänker Hin Håle och räcker henne skorna på ett spö. Och så levde hon lyckligt singelliv i de snyggaste skorna i hela Morkarla socken.

En kommentar till “Sex and the Roslagen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.