Misstänkt.

Det tröttsamma med FRA-lagen är att den gör oss alla till misstänkta. Jag säger inte så mycket om hemlig avlyssning som princip. Det är förmodligen en väldigt verksam och effektiv metod för att samla information om en misstänkt brottsling. Så om myndigheterna anser sig behöva avlyssna telefoner eller övervaka Internettrafik för att få tag på en konkret brottsling: go for it. Det är ett rimligt polisuppdrag. Däremot känns det inte rimligt att myndigheterna ska ha generell rätt att övervaka våra nät för att fånga upp felaktiga åsikter. Olämpliga yttranden. Orätta tankar.
I vissa situationer accepterar vi ganska lugnt att vår personliga integritet bryts. Till exempel på flygplatser, i säkerhetskontrollen. Vi fogar oss snällt i att folk anser sig ha rätt att snoka i våra väskor och kräva att vi tar av oss skor och bälten. Vi fogar oss i att vilt främmande människor kladdar med händerna på oss. Och vi gör det för att vi kan hålla med om att det är rimligt: min personliga säkerhet gynnas av att jag accepterar inskränkningen av min personliga integritet. Jag blir inte upprörd över att säkerhetspersonalen misstänkliggör mig Jag! Terrorist?!
Säkerhetskontrollen på flygplatserna är ett eländes skit, och jag undviker att flyga så mycket det går för att slippa de tröttsamma och förnedrande säkerhetskontrollerna, men jag accepterar att de behövs.
En generell övervakning av all Internettrafik är något annat. Först och främst är den omöjlig att slippa. Det är i dag praktiskt taget omöjligt att inte använda Internet. Därmed har hela folket gjorts till misstänkta terrorister. Det här är inte rimligt ur rättssäkerhetssynpunkt, att vi utsätts för integritetskränkande inskränkningar, utan att det finns någon brottsmisstanke mot oss.

En tröst i sammanhanget är att den mängd insamlat material blir så stor att ingen någonsin kommer att kunna gå igenom den. FRA är fascinerad av insamling av material, men tycker inte att det är särskilt intressant att sammanställa och bearbeta det insamlade. Till och med om man tänker sig att FRA använder sluga sökmotorer så kommer det insamlade materialet bara att ligga i en hög, och när terrordådet så inträffar, så kommer vi i bästa fall i utredningen efteråt kunna konstatera att, ja, redan för ett halvår sen fanns uppgifter i FRA:s insamlade material om att något sånt här var på gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.