Ryssgubben och Sveriges öde.

Just nu blommar ryssgubben. Bunias Orientalis. En ganska stor, buskig växt med små gula blommor. Den är oerhört vanlig här i Uppsala, men mindre vanlig i resten av landet. Noterades i Sverige första gången på 1760-talet av Linné. Då och då har det utbrutit ganska upprörda diskussioner i lokalpressen här i stan – bör ryssgubben utrotas eller är det en glad, gul färgklick längs Uppsalas dikesrenar?

Här finns alla detaljer om växten i fråga: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/bunia/buniori.html

Vad hände i Sverige vid mitten av 1700-talet som fick den här växten att slå rot? Jo, den kom hit som ett resultat av en humanitär insats från Ryssland. Katarina den stora av Ryssland ställde upp med nödbistånd till det svältande Sverige, och bland säden fanns frön av Bunias orientalis. Ryssgubben.

Vid ungefär samma tid ställde Ryssland upp med militärt bistånd till Sverige. 1743 bröt det sista stora bondeupproret ut i Sverige. En bondehär organiserades i Dalarna och marscherade mot Stockholm. Sveriges regering bad Ryssland om militär hjälp. När de ryska trupperna kom fram hade svenska armén på egen hand stoppat bönderna vid ett kort slag den 22 juni 1743, på Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Resultet blev i varje fall att Ryssland fick en lojal kung på Sveriges tron, Adolf Fredrik, vilken senare åt ihjäl sig på semlor.

Allt det här hände vid en tid som brukar kallas Frihetstiden. Det är guldålder i Sverige. Aldrig har svensk kultur och vetenskap blomstrat som då: Celsius, Linné, Kellgren, Bellman. Vid den här tiden fick Sverige sin unika yttrandfrihetslagstiftning.

Och vid ungefär samma tid inträffade ungefär samma skeenden i Polen. En liberal och tolerant stat introducerade en förbluffande modern grundlag. Men samtidigt var staten svag och försvarslös och Polen styckades upp, delades mellan Ryssland, Preussen och Österrike.

Polen delades och försvann från Europakarta i över hundra år. Sverige överlevde, och det enda som minner om att vi en gång kunde mött samma öde som grannlandet i söder, är en gul blomma längs dikesrenarna i Uppsala. Blog Image

2 reaktioner till “Ryssgubben och Sveriges öde.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.