Medelklassrebell.

Mellansverige. Medelålders man i medelklassen gör skandal i bostadsrättsområde. Vägrar ändra inställningarna på ljusgirlangen på balkongen.

Förra veckan satte vi i välartade bostadsrättsområdet upp våra adventsstjärnor. Och julgirlanger. I en imponerande manifestation av kulturell harmoni slogs decemberljuset på: tusen sinom tusen små lampor på balkongerna tändes, dussin efter dussin av Betlehemsstjärnor glimtade till i våra fönster. En promenad häromkring ger ett intryck av smakfull blond ljusglädje, julglädje. Naturligtvis är alla våra ljusgirlanger och fönsterprydnader vita – okej, en och annan röd adventsstjärna, men annars är det det varma ljuset från vita glödlamport som värmer upp decemberslasket här i västra delarna av Uppsala.

Jag minns Afghanistan under ramadan. Hela den magnifika helgedomen i Mazar-e-Sharif, blå som himlen själv, var förpestad av de fulast tänkbara kulörta lampor som blinkade enfaldigt och konstgjort när mörkret lagt sig. Detta enastående arkitektoniska monument förvandlades så fort solen gått ner till en flabbande papegoja av plast. Så ser det inte ut här hos oss. Inte en endaste balkong med en endaste kulört julgirlang. Bara en enda balkong bryter av mot det smakfulla med en tacky blinksekvens. Min balkong. Jag är nämligen en maskerad rebell mot medelklassmakfullheten. Min balkong har blivit ett optiskt gravitationscentrum – ingen kan motstå att se mot min balkong där den blinkar lockande och flirtigt – vulgärt? – Ja, tack! Min balkong är målad Babylons sköka som viftar med sina kjolar medan alla grannarnas balkonger är små katolska skolflickor, skräckslagna och fascinerade över min balkongs skamlöshet. – Vem är den där balkongen?

Den balkongen är jag, och jag är en rebell!

4 reaktioner till “Medelklassrebell.”

  1. Nämen hej, Linus! Du tycker att Uppsala hellre borde benämnas ”södra Sverige”. Du har rätt, rent geografiskt, men jag laborerar med en litterär fiktion här, ett fiktivt Uppsala som ligger i ett fiktivt Mellansverige. Ha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.