Ryssland och valet och Putin och allt det där

Jag ids nästan inte säga något om Putin och valet. Det är så patetiskt och banalt. En liten ynklig stackars politiker som med ett valmygel-viagra försöker skapa potens åt sin slaka politik. Men det riktigt sorgliga är inte Putin och putintaterna omkring honom: det riktigt sorgliga är den kryperihierarki som växer fram. Ryssland är ingen diktatur, inte ens nära. Kanske inte ens på väg mot diktatur. Men Ryssland är otroligt starkt präglat av en rövslickarkultur som jag inte riktigt tror att vi fattar vidden av.
I väst, Europa och USA, är rikedom nyckeln till makt och inflytande. I Ryssland är kryperi nyckeln. Pengar står över lag och rätt i väst: i Ryssland är det beskydd. Chodorkovskij, Jukos-chefen, var rik som en här av troll. Ändå kunde han inte köpa sig frihet. Chodorkovskij valde att inte krypa inför Putin och stod följaktligen utanför Putins beskydd när rättegångsmaskineriet drog igång. Putin behövde inte manipulera rättsprocessen: det fanns alldeles tillräckligt med människor i systemet som ville visa sig duktiga inför presidenten, och Chodorkovskij blev grundligt inburad i fängelse – han har väl gjort halva tiden nu, ungefär.
Nu har välförättarna ansträngt sig för att göra sig duktiga inför sina chefer, och cheferna inför guvernörerna och guvernörerna inför ministrarna och ministrarna inför Putin. Putin talar hemskt gärna om ”maktvertikalen” – ett effektivt system för att se till att beslut från Kreml blir utförda av lägre nivåer. Men det som skapats är en motsatt process: rövslickarvertikalen, nedifrån och uppåt. Putin har skapat en stämning i landet som domineras av en ovilja att ta ansvar, fatta egna beslut, ta initiativ.
Så vad ska man säga om valet? Putin har förvandlat parlamentet till en beslutsmaskin. Vill Putin göra flaggan rutig, så kommer parlamentet att besluta det, och då ska den fanimig bli den rutigaste flaggan i världen. Vill Putin införa månggifte eller legalisera hasch, så kommer parlamentet att kräva subventioner på hasch och bidrag till alla som vill ha många fruar.
Det är mer löjligt än läskigt, egentligen.

Jag har all förståelse för att Putin gjort ett starkt intryck på ryska folket. Jag var där under Jeltsinåren och under Gorbatjovs kaos och under den fullständigt genomruttna sovjetperiodens sista månader. Putin skapar ett intryck av framåtrörelse. Han verkar ha stoppat de upplösningstendenser som pågått sen mitten av 70-talet. Han kan tala utan manus, och behöver inte åtföljas av större delen av medicinvetenskapsakademin på sina resor.

Jag förstår längtan efter ro och ordning. Haken för Putin nu, är att det kommer att bli hemskt hemskt svårt för honom nu att skylla ifrån sig för de problem som kan komma. Inflationen är hög i Ryssland, livsmedelspriserna stiger. Förr eller senare kommer svårigheterna, och när all makt nu finns i hans händer så kommer folket att vända sig till honom och kräva hjälp som han inte kommer att kunna ge. Plötsligt kommer det att framstå tydligt likheterna mellan stabilitet och stagnation.

2 reaktioner till “Ryssland och valet och Putin och allt det där”

  1. Ja, det är ju som du säger: de förändringar Putin genomfört handlar mer om vad de VERKAR VARA, än om vad de i själva verket är. Och du har också rätt i att få ryssar vill att deras barn ska till Tjetjenien etc.
    I själva verket har Ryssland i ganska stor utsträckning valt bort det som makthavarna lägger på dem. Statsapparaten kontrollerar medierna, men de kan inte tvinga folk att titta på Statens Normalnyheter klockan 21 varje kväll – det stora nyhetsprogrammet Vremja har usla tittarsiffror. Det är därför jag tycker allt är så löjligt: Ryssland leds av en pytteliten klick medelmåttor. Under dem finns ett väldigt skikt av rövslickare, och längst ner finns undersåtarna – inte medborgare, utan just undersåtar – som struntar i makthavarna och fortsätter att odla tomater. Tjeckiens förre president, Vlaclav Havel, talade om de maktlösas makt: makten att strunta i makthavarna.

  2. det här med att putin har ökat rysslands självförtroende tycker jag är lite si och så. det handlar bara om att putin är en gubbe som inte super sig full vid varenda möte han har, han är en man som inte skämmer ut hela ryska folket. samtidigt tycker jag att debatten om putin grundar sig på luddig fakta, typ: ”självförtroende för ryssland”, ok? skulle vilken nykter gubbe som helst kunna åstadkomma. ”bättre ekonomi”, ok? handel är bilateral; även en gubbe som värnar om sitt folk och homosexuellas rättigheter, någon som förespråkar fred i tjetjenien och mindre makt åt officerare skulle kunna upprätthålla en bra handelsmarknad. ”intryck av framåtrörelse”, ok? när alla andra får känslan av bakåtrörelse? åter har KGB och FSB eller vad alla de där gubbpacken heter fått ta över makten. man glömmer bort att han ur ideologisk synpunkt är en fjant. han är ÄNNU en gubbe (och jag pratar inte bara om ryska gubbar…) med makt som har glömt bort love peace and understanding. ok att det låter naivt i en argumentation men jag tycker fanken i mig att det ska vara det aboslut viktigaste.

    och jag struntar i om ryssarna hade valt putin även fast han inte hade framställts i så bra dager, även fast jag inte ens tror på det argumentet heller. makt kan man lämna över åt vem som helst och jag har förstått att det ligger i ryssens intresse att slippa ansvar – ge över den till någon annan. men jag skulle inte vilja ge över mitt ansvar till en gubbe som låter officerare misshandla och våldta mina värnpliktiga söner, jag skulle inte vilja se ”min” presidents åstadkommanden i kaukasien, jag skulle inte rösta på personen som inte lät min homosexuella dotter gifta sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.