Dödare än dött.

Blog ImageEn-Gedi. Först och främst: tillåt mig hisna än en gång över att befinna mig på ett coolt ställe. En-Gedi! Det var här som David skar en flik av Sauls mantel, i stället för att hugga ihjäl honom. Incidenten gjorde rätt starkt intryck på mig i skolan – jag vet faktiskt inte varför, men David har alltid varit en av mina favvosar i Bibeln. Jag tror att jag gillade att han på samma gång var supermacho och samtidigt skrev låtar och lirade psaltare. De homoerotiska undertonerna i hans relation med Jonathan gick mig förbi. Vi hade inte någon riktigt utvecklad känsla för såna på Vegaskolan i Vännäs, och fru Ahlbom gjorde inte sitt yttersta för att fästa vår uppmärksamhet vid de här detaljerna.

Men grejen: En-Gedi och grottorna är en del av min barndoms landskap. Vi läste om alla de här historierna, och så ritade vid dem – Susanna Svensson ritade bäst – och sen sjöng vi en psalm med fru Ahlbom på tramporgel, och sen hade vi Hej, matematik.

Jag verkar hela tiden komma från ämnet: En-Gedi. Barndomsminnen. Och nu är jag här. Jag sitter i detta ögonblick på en kibbutz i En-Gedi, omgiven av semestrande israeler. Ett slags musiker håller på att riggar upp sin elorgel. En dam sitter och sover med munnen öppen – skulle det börja regna skulle hon drunkna. En liten flicka sitter och säger öööhääh. Det är en familjeidyll vid stranden av Döda havet.

Och nu kommer jag till saken: Döda havet är döende! I det här torra landet tas för mycket dricksvatten ut ur Jordanfloden, Döda havets enda stora tillflöde. På något årtionde har havsytan sjunkit med tiotals meter. Stora delar av södra Döda havet har torkat ut! Jag funderade på att åka dit, mest för att kunna göra en ståuppa med dateline SODOM. Tänk, va?

Man skulle kanske kunna tänka sig att det inte spelar så himla stor roll att ett hav där inte ens mikoorganismer överlever håller åp att försvinna. Vare sig fiskar eller fiskare är hotade. Men problemet är, att när havsytan sjunker, så sjunker även grundvattnet. Runt havet finns oaser, och brunnar med dricksvatten, urgamla vattenhål – ordet ”Ein” betyder brunn på både hebreiska och arabiska. Sötvattnet i brunnarna sugs ut i havet när havsnivån sjunker, och snabbt förvandlas oaserna till öknar.

Vi bryr oss nog inte om Sodom, utan stannar här i En Gedi, i Killingens källa. Här, där David skonade livet på Saul. Här, där semestrande israeler sitter och drönar i väntan på musiken. Här, vid stranden av det döende Döda havet, och där vi kan konstatera att det faktiskt går att komparera adjektivet död. Snart är Döda havet ännu dödare!

Blog Image

En kommentar till “Dödare än dött.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.