Konflikten om konflikten.

Bland det besvärligaste med att försöka diskutera Ukraina är att de man grälar med som regel diskuterar något helt annat än vad, till exempel, jag gör.

För mig, som demokratisk socialist, är utgångspunkten antiimperialistisk: de små staternas rätt att göra sina egna val. Sverige är en ganska liten stat – det är vårt val om vi vill gå med i Nato eller EU eller Sundsvalls kattklubb. Därför är för min del helt fullständigt självklart att jag ställer mig på Ukrainas sida när landet är utsatt för aggression från en imperialistisk stormakt.

Andra, som uppenbarligen också beskriver sig som socialister, ser den ryska aggressionen som ett svar på amerikansk aggression. Natoutvidgningen och EU-utvidgningen är, tycker de, aggressioner eftersom Ryssland inte tycker om dem.

Kosovo och Libyen tas upp i det här sammanhanget; ibland även Afghanistan och Irak. På något vis anses det förklara varför Ryssland har rätt att ockupera, annektera – själv eller genom bulvan – delar av sina grannländer. Så här skriver två debattörer i Journalistförbundets facktidning: ”Vad har då det här exemplet att göra med konflikten i Ukraina och
Rysslands aggression? Kopplingen är att de ledande västmakterna har gett
Putin en modell för hur ett hänsynslöst utnyttjande av skyldigheten att
skydda skenbart kan rättfärdiga störtandet av oönskade regimer i andra
länder och erövrande av kontrollen över strategiska resurser som olja
och territorier.
” Men den här modellen upprättades långt tidigare. Redan i början av 90-talet gynnade Jeltsins Ryssland separatiströrelser i grannländerna Moldavien och Georgien – och även på Krim. Alldeles utan att behöva några modeller som ”de ledande västmakterna” hittat på.

Det talas om ”geopolitik” att stormakter skulle ha ”intressesfärer”. Det är grundbulten i Molotov-Ribbentrop-pakten och det är också grunden för kalla krigets block. Den tanken låg bakom ”The Great Game” när britter och ryssar tävlade om att kolonisera Asien. Ryssland hävdar än i dag att landet har rätt till en ”intressesfär” dit Nato och EU inte ska få utvidgas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.