Israel – Ryssland.

Rysslands våld i Ukraina kan egentligen bäst jämföras med Israels på Västbanken. I bägge fallen har Ryssland, resp. Israel genomfört illegala annekteringar och markerat att de är beredda att samtala om vad som helst, utom om själva kärnfrågan – det erövrade territoriet.
Israels UD har varit anmärkningsvärt tyst i frågan om Ukraina. Delvis kanske det beror på att diplomaterna strejkar, men det kan även tolkas som att Israel betraktar det ryska våldet som ganska rimligt.

Det är också intressant att notera att en av de observatörer som var på plats under den så kallade folkomröstningen representerade den israeliska tidningen Vesti, och gav, tillsammans med representanter för stalinister och högerextrema sitt fulla stöd till inmarschen och Rysslands kamp mot fascismen.

Man kan även notera att man i den israelisk debatten inte sällan uppfattar ockupationen av Västbanken som en fortsättning på andra världskriget. Den israeliska författarinnan Nelly Gutina, som immigrerade till Israel från Sovjetunionen på sjuttiotalet skriver:

Bara i vårt land finner man familjer där farfäderna stred i Stora fosterländska kriget, fäderna i Afghanistan, sönerna i Libanon och barnbarnen i Gaza. För oss är kriget fortfarande fosterlandets.

Hon beskriver ockupationen av Västbanken som en logisk konsekvens av kriget mot Hitlertyskland – Sovjets ockupation av västra Ukraina (där hon växte upp) var ett resultat av det framgångsrika motståndet mot fascismen. Israels ockupation har, enligt Gutina, samma rötter och samma mål – att besegra fascismen – denna gång i en islamistisk tappning.

Och vi ser ju även den ryska propagandan formulera en liknande världsbild – Ryssland har en plikt att bekämpa fascismen, även när den bagatelliseras av Europa. Israel beskriver sin plikt på ett liknande sätt – ockupationen är nödvändig, för frihetens och säkerhetens skull.

2 reaktioner till “Israel – Ryssland.”

 1. Hej du!
  Här finns en intressant redogörelse för den israeliska tystnaden:
  Давид Эйдельман : «Израиль хранит молчание по поводу событий в Украине,но это гробовое молчание».Я предлагаю свои варианты ответа на вопрос почему Израиль молчит. Выберите ответ.1. Израиль поддерживает Майдан и украинскую революцию,но молчит потому что боится России.
  2. Израиль прддерживает российскую сторону против «бандеровцев и антисемитов», но молчит, потому что боится Америку.
  3. Израиль молчит, потому что тайно завидует Путину на «легкую аннексию»и на то что послал нах мировое общественное мнение.
  4. Израиль молчит, потому что ,как и все союзники Америки от Риги и до Дубаи , он в панике видя, что на Америку и ее гарантии нельзя рассчитывать в час истины.
  5. Все ответы правильны.

 2. Hej per. Jag tror att det inte handlar om Israel/Palestina överhuvudtaget för Tel Aviv just nu. Snarare åå vad som hänt i Galizien under ww2 samt Una Unso, Svoboda, högra sektorn med flera just i Galizien sedan slutet av 90-talet. Jag gjorde många rep om detta 1999-2003. Judarna där var livrädda då. De känner sig samtidigt ganska osäkra över de nästan lika antisemitiska krafterna bland ryska extremister. Därav tystnaden tror jag. Att hålla sig vä med båda sidor just nu helt enkelt. Vill du ringa upp mig så kan jag berätta mer. Hilsen vladi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.