Var ska jag börja?

Oj, jag har så mycket som jag skulle vilja skriva:

– Folkvilja, demokrati, demagogi – vad betyder folkliga uppror, vad betyder folkomröstningar?
– Putins nya Europaordning – från i går finns ingen europeisk säkerhetsordning. Nu är det den starkaste som bestämmer. Bad News för små stater.
– Hot mot Sverige – nej, Sverige är inte hotat; inte militärt.
– Putins högerinternational – kommer den att förverkligas nu?
– Lagförakt som fundament för rättvisa – vart kommer Rysslands nya ordning att leda?

Men jag måste smälta alla intryck. Jag är svårt skakad av allt som hänt. Å ena sidan – det som hänt är precis det som Jeltsins utrikesminister Kozyrev sa för en herrans massa år sedan under en konferens i Stockholm. Och det påminner oerhört mycket om den retorik som Jeltsin vädrade under Natobombningarna i Jugoslavien 1999. Men å andra sidan – fram till nu har det bara varit retorik. Detta är inte längre en mardröm – detta är.

NÅ: det jag vill säga nu, och fråga mig – vilka andra stater har sedan FN grundades annekterat en annan stats territorium? Israel som annekterat östra Jerusalem. Irak sommaren 1990, när Kuwait annekterades. Vilka fler? Argentina och Falklandsöarna 1981? Kina och Tibet? I Europa måste det här väl vara första gången som en stat med våld tagit över en annan stats territorium sedan andra världskriget.

Vad betyder det för Europas säkerhet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.