Samtidigt, i Kreml.

Det ska bli intressant att se hur Ryssland kommer att agera efter Majdanupproret. Det som hänt i Kiev är hemskt obehagligt för Kreml: dels är det ett hårt slag mot Putins imperialistiska ambitioner, och dels visar det här hur pass bräcklig en auktoritär regim är. Det kan gå fort när lojaliteter sviktar.

Jag har hävdat att Majdan varit ett folkligt uppror. Jag har aldrig förnekat närvaron av alla tänkbara obehagliga och avskyvärda partier och rörelser, men upproret har haft det folkliga missnöjet som drivande kraft. Det dånar uti rättens krater, snart skall utbrottets timma stå. Missnöjet i Ukraina har dånat längre – till slut stod utbrottets timma och då störtades Janukovitj i gruset.

Jag undrar om det i Kreml finns klarsynta analytiker som törs beskriva de här processerna utan att nödvändigtvis kalla dem USA-ledda konspirationer. Som kyligt och sakligt kan beskriva det som hände: skamlös korruption och vanstyre berövar makthavarna legitimitet och försvagar statens institutioner.

Kommer kretsarna kring Putin att dra några slutsatser? Kommer de att inse att repression är bästa sättet att gynna en revolutionär process? Eller kommer Putin att fortsätta behandla sitt folk som olydiga barn som behöver smisk?

Ryssland har vunnit medaljligan i OS, och spelen genomfördes utan större incidenter. De första dagarna kom fånigt gnäll från utländska journalister om att sängarna på hotellen var hårda, men de som följt spelen får nog ändå konstatera att allt har fungerat fint. Sotji har placerats på kartan som en magiskt vacker plats.

Under tiden har de få oberoende ryska medierna utsatts för en ny form av påtryckningar. TV kanalen TV Rain utsätts för en distributionsbojkott. Radiokanalen Echo Moskvy har fått en ny VD, som är gift med chefen för Kremls presstjänst. Nu är det inte lagar som tillgrips för att tysta Ryssland – nu är det ekonomiska medel.

Kommer det här att fortsätta nu? Kommer Ryssland att skärpa repressionen, eller dra slutsatser om att hårdare tag inte fungerar? Kommer Putin att inse att medel som inte fungerade i Ukraina, inte heller kommer att fungera i Ryssland. I längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.