När var Sverige neutralt?

När jag blir stor ska jag ta reda på när Sverige var neutralt.
Det går omkring en massa människor och tror att Sverige har varit neutralt, men den officiella linjen var ju ”Alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i krig”. Det här är naturligtvis en oerhört listig formulering, och det är ju en gång så att svensk utrikespolitik har präglats av just den här sortens listighet.
Sveriges neutralitetspolitik, formulerad som en alliansfrihet, har mycket gamla rötter. Det var redan Karl XI som ledsnade på att Sverige hela tiden blir indraget i konstiga krig på grund av allianser med framförallt Frankrike. Sverige var liksom Frankrikes hit-man.
Allra tydligast blev alliansfriheten när ätten Bernadotte kom till makten. I stället för att, som alla hade hoppats, alliera sig med Napoleon, valde Karl XIV Johan att undvika att dras in i allianser. Ätten Bernadottes viktigaste utrikespolitiska linje blev att inte mucka med Ryssland. Det höll oss utanför Krimkriget – Frankrike och England ville gärna att vi skulle gå med och anfalla Åland. Nu fick engelsmännen bomba Bomarsund på egen hand. Bernadottelinjen höll oss utanför första världskriget också. Och andra.
Men det fiffiga med formuleringen ”alliansfri” har ju varit att vi kunna samarbeta med andra, utan att vara allierade. Vi var inte neutrala under Finska vinterkriget. Vi var ”Icke krigsförande” och skickade stora mängder vapen och ammunition och förnödenheter till Finland.
Och under Kalla kriget var vi inte heller ”neutrala”. Vi hade ett långtgående militärt samarbete med USA och Storbritannien – vi utbildade, utrustade och skeppade iväg baltiska soldater som skulle strida med motståndsrörelserna där. Inte ett dugg neutralt, men vi var inte allierade.

Och jag fattar fortfarande inte vad Sverige skulle vinna på att alliera sig med det ena eller andra försvarsblocket. Nato. Sverige samarbetar på en hel mängd områden med Nato – svenska officerare deltar i utbildningar, kurser, övningar. Svensk trupp strider under Natokommando. Men vi är inte allierade. Alliansfria.

Det talas om att Sverige inte klarar av ett angrepp på egen hand. Det har vi aldrig gjort. Under värnpliktsarméns tid var hela utgångspunkten för planeringen att Sverige skulle bli angripet i samband med ett större krig – stormakten, Sovjet, skulle inte kunna lägga alla sina resurser på just oss. FÖRUTSÄTTNINGEN för att invasionsförsvaret skulle funka, var att stormakterna redan var i krig mot varandra. Plocka fram vilken gammal SoldF som helst från Kalla krigets dagar.

Så, när var Sverige neutralt? Vi är inte neutrala nu. Vi var inte neutrala 1981. Vi var inte neutrala 1941. Vi var inte neutrala 1939. Alliansfrihet och neutralitet är olika saker.

2 reaktioner till “När var Sverige neutralt?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.