Säkerhetsen: del 5. Yes, we can!

Lite bär det emot att citera Russia Today, men de har sänt en intervju med EU-parlamentarikern Claude Moraes, om NSA:s övervakning av europeiska nätverk: http://rt.com/shows/sophieco/usa-nsa-diplomatic-crisis-175/
Politikern konstaterar att de inte fått några svar på VARFÖR NSA övervakat europeiska nätverk.
Och det tror jag inte NSA vet självt.

Poängen med praetorianernas övervakning är inte att det vill veta något särskilt, egentligen. De vill bara ha kontroll. Det svar NSA egentligen har på frågan om VARFÖR är helt enkelt ”För att vi kan!”

Det är så det fungerar. Praetorianerna litar inte på någon, men litar ännu mindre på vissa. Polisen i Skåne, de med registreringen av romer… I en annan tid hade det varit judar. I en annan tid hade det varit kommunister. Det är, tycker praetorianerna, inte så viktigt.

Just nu pågår en utställning på Arbetarrörelsens arkiv, där konstnären Solveig Norrman skildrar sin familjs historia mot fonden av Sveriges och den svenska arbetarrörelsens historia. En målning visar en bild på hennes bror Leif, som långt senare fick tillgång till Säkerhetspolisens övervakning av familjen och skrev ett uppmärksammat reportage i DN. Säpo har dokumenterat även honom, en elvaårig pojke. För att de kunde. Inte för att de måste; inte för att det fanns ett hot från honom. Men för att de kunde dokumentera honom.

Yes, we can.

En kommentar till “Säkerhetsen: del 5. Yes, we can!”

  1. Och ”what we can” har expanderats så enormt, med förtjusningen över nya tekniska metoder.
    I och med att teknikerna satt sig i förarsätet, verkar också drivkraften ”det där [systemet] kan vi INTE läsa ännu, det måste vi också knäcka” vara stark. Ingenjörsdriften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.