Nu kommer EFTA tillbaka!

När jag var liten var EFTA snällt och EEC dumt. Sverige var med i EFTA. European Free Trade Association, tillsammans med de andra nordiska länderna, England, Schweiz och Lichtenstein. EEC, som det ju hetta på den tiden, var något slags lömsk, förmodligen katolsk, organisation som arbetade för att förstöra allt som var gott och lovvärt. Jag har minne av att EEC även hade något med Vietnamkriget att göra, men jag var väl åtta-tio år och får ärligt erkänna att källkritik inte var min starka sida på den tiden.

Ja, saker förändrades ju, och EEC blev EG och sedan EU och vips ville vi vara med.

Jag har länge funderat på EFTA. Organisationen finns ju kvar, och de har förmodligen rent ruskigt tråkiga personalfester. Norge, Island, Schweiz och Lichtenstein sitter där och delar en pizza och lättöl. Jag har aldrig fattat varför inte alla EU:s kandidatländer kan gå med i EFTA. Gå in i frihandelsområdet. Helt utan de politiska delarna som EU vältrar sig i. Okej, inga EU-bidrag till bonnläpparna, men kanske en chans att kunna sälja serbiska, moldaviska, albanska produkter på en europeisk marknad.

Men i morse – om Storbritannien går ur EU… går de med i EFTA igen då? Finns det kanske ett mönster här rentav? Alla de gamla EFTA-länderna – Sverige, Danmark och UK – står utanför euron och krånglar i största allmänhet i EU-samarbetet? Är EFTA framtidens melodi???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.