Sover björnen?

Hejhej! Jag har varit lite tyst ett tag. Beklagar.

Så här: både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter är stinna av nyheter om rysk upprustning. ÖB och försvarsministern talar om att vi kan försvara oss en vecka (vilket jag ärligt talat tycker är rätt länge, med tanke på hur moderna krig brukar se ut). Och Ryssland köper ubåtar och flygmaskiner och Putin är Putin. Han måste vara nöjd när han läser svenska tidningar och ser att vi är RÄDDA!

Ryssland rustar upp sin försvarsmakt: bland annat kommer man under 2013 att införa sockor i soldatutrustningen. Japp. Sockor. Ryska soldater har för närvarande en utrustningsdetalj som kallas fotlappar – på ryska portianki i stället för sockor och strumpor.

Nå, hur det än är – den svenska debatten om rysk upprustning tenderar att föreställa sig att Ryssland törstar efter att invadera Sverige. Förr eller senare brukar bilden av hur ryska truppers hästar betar i Kungsträdgården dyka upp. Från Sven Hedin till ”Operation Garbo” matas vi med en föreställning om att ryssen bara sitter och väntar på att få låta kosackhästarna vattnas i Molins fontän.

Men vad ska Ryssland med Sverige till??? Varför skulle den hysteriskt upprustade ryska krigsmaskinen, med soldater, belåtna och pösande av mallighet över sina nya, bekväma sockor, omärkbart försöka slingra sig i det smala utrymmet mellan estniskt och finskt territorialvatten, för att lömskt och på ryssars vis anfalla Sverige? Är ryssen ett hot för att han upprustar, eller för att han är ryss?

Självklart ska vi noga följa och studera det som pågår i Ryssland, både politiskt och militärt. Ryssland HAR angripit grannländer – Finland 1939, Afghanistan 1979 och Georgien 2008. Men Ryssland agerar inte irrationellt eller svårförutsägbart. Ryssland agerar utifrån vad som gagnar Ryssland. Och Sverige är extremt perifert och ointressant för Ryssland i dag.

Mitt intryck av ryssdebatten i Sverige är att vi försöker göra oss viktiga. Vi försöker låtsas att vi har någon som helst plats i Europas politik. Men ur ryskt perspektiv existerar vi inte ens.

Jo, möjligen existerar vi i så måtto att när Vladimir Putin får sina översatta pressbriefingar om Ryssland i europeisk press, då kan han belåtet konstatera att han lyckats: DN och SvD har framgångsrikt lyckats legitimera Putins upprustning. Ryssland har, kan han säga, blivit ett land att räkna med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.