Stoppa tvåstatslösningen!

Nu i september ska den palestinska myndigheten begära att FN:s generalförsamling erkänner Palestina som en självständig stat. Och folk är för eller mot. Men alla – inklusive Israel – talar om en ”tvåstatslösning”. Och det låter naturligtvis bra. Ett Israel och ett Palestina. Två grannländer. Helst i fred med varandra. Ett land för judar, ett för palestinier.
Och israeliska politiker talar gärna om hur bra det vore med en tvåstatslösning. Okej att de kanske uppfattar en lagom stor palestinsk stat som en säck matjord med en flagga på. En tvåstatslösning kommer att innebära ett RESERVAT, och inte en stat. Palestinierna kommer att få sköta sophämtning och kanske i bästa fall en polismyndighet.
Nej, hellre skulle palestinierna kräva annektering. Israel har, trots massivt militärt överläge, misslyckats med att vinna kriget. Det tog Sovjet en fyra-fem år att förvandla ockupationen av Estland och Lettland, Litauen, västra Ukraina och Moldavien till en annektering. Israel har ockuperat västbanken i femtio år utan att lyckas.
En annektering skulle innebära att palestinierna skulle bli israeliska medborgare. Precis som esterna och moldaverna blev sovjetiska. Israel skulle vara tvunget att ge palestinierna rösträtt, rätt att köpa och sälja land och fastigheter, rätt att flytta till Tel Aviv eller Nasaret eller varthelst de nu skulle vilja bo. Och naturligtvis ska judar ha samma rätt, så länge det handlar om lagliga fastighetsaffärer – 5 Mos 19:14: Du skall inte flytta din grannes gränsstenar.
Och då kommer man ju och säger att Israels status som judisk stat skulle hotas. So what, säger jag. Israel måste välja – precis som Sverige – mellan demokrati och ideologi. Sverige kan inte kräva av medborgarna att de är kristna, precis lika lite som Israel kan kräva att medborgarna ska vara judar (en rätt stor andel israeliska medborgare är redan nu kristna eller muslimer eller ateister eller vad som helst).
Kanske är det svårsmält för palestinierna att erkänna sig besegrade efter femtio år av motstånd. Men tanken på En stat, ett folk är föråldrad. Nationalstaten var en återvändsgränd och nationalstatstanken har drivit in världen i krig efter krig under 1900-talet. Upprätta i stället en stat byggd på LAG. Bestraffa gärningsmän som begår brott: det må vara stenkastning eller landstöld, illegala bosättningar eller terrordåd.
En stat, inte två. En stat som bygger på lag, rätt och ansvar. Det skulle fungera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.