Informationserans Robin Hood

En kompis till mig uppmärksammade Wikileaksgrejen med kommentaren att Julian Assange motsvarar arketypen av en cyberpunk-hjälte. Själva skandalen tyckte hon var överväderad: som en ljussatt fontän – när vi beundrar färgerna och vattenspelet bryr vi kanske inte så mycket om själva vattenkvaliteten.

Och det är en intressant reflexion: gestalten Julian Assange är närmast mer uppmärksammad än de uppgifter som kommit fram. Och jag tänker att Wikileaks förhåller sig till offentlighetsprincipen, ungefär som Robin Hood till fördelningspolitiken.

Och en fortsatt reflexion i samma ämne: är informationen det nya kapitalet? Feodalismens rikedom låg i jordinnehav, industrialismens i kapital. Är rikedom i dag tillgång till information? Är det därför alla är så upprörda över att Robin Hood gripits av sheriffen i Nottingham?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.