Om när Lukasjenka blev en dag yngre och sedan blev en dag äldre igen.

Minsk. En dag råkade Alexander Lukasjenko säga att han och hans son var födda samma dag. Det var tydligen en solig dag, som värmde den vitryske presidentens faderskänslor, och så sa han så: ja, jag och grabben är ju dessutom födda samma dag! Och det kan man väl förstå: grabben är född 31 augusti, och Alexander L – 30. Antagligen kan man tänka sig att familjen firat födelsedagen samtidigt i åratal. Jamenar – man bjuder ju inte in på fest två dagar i rad, samma grannar och vänner och ännu en omgång med olivier-sallad och raggmunkar. Nej, så de firade antagligen födelsedag samma dag.

Men det här är Vitryssland, och nu hade Alexander Lukasjenko sagt att han är född den 31 augusti. Och då måste han vara född den 31 augusti. Tjänstemännen i regeringskansliet började ändra i de officiella biografierna. Och när journalister ringde presstjänsten och undrade, så kunde ju inte presstjänsten säga annat än att, nej, han har ALLTID varit född den 31 augusti. Jungfru.

Men det höll ju inte. Det fanns ju mängder med dokument och artiklar, där 30 augusti angavs som födelsedag.

Till slut var regeringskansliet tvunget att komma med en ny version: Alexander Lukasjenko hade talat med sin mamma, och fått reda på att han i själva verket var född på natten, men eftersom alla hade haft andra saker att fokusera på, så hade ingen kollat så noga på klockan, så EGENTLIGEN var han född efter midnatt, det mindes hon tydligen tydligt.

Nå, i december är det presidentval (ja, egentligen Presidentval, eftersom man i en rättstavningsreform beslutat att man stavar ”president” med stor bokstav på vitryska), och för att registrera sig som kandidat – han är ju FOLKVALD – så måste han visa upp sitt pass, i vilket det ju naturligtvis står att han är född – den 30 augusti.

Nu började man tröttna på det hela, så nu är presidenten född 30 augusti, och har alltid varit född 30 augusti. Och fortsätter förhoppningsvis fira födelsedagen ihop med lill-Lukasjenko. Ett försenat grattis, till er båda! Hejhej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.