Informationsvacuum.

Moskva. Varje nyhetssändning inleds med ord om de framgångar räddningstjänsten haft i kampen mot bränderna. ”Jämfört med i går har antalet brandhärdar halverats”. Så säger de varje dag, och ändå brinner det.

Det kan till och med hända att det stämmer: två brandhärdar har förenats till en – alltså är det hälften så många. Fast dubbelt så stor. Men det berättar de inte. Kanske är det så att de ryska medierna egentligen försöker berätta sanningen, men utan att falla in i en katastrofretorik – det tidiga nittiotalet var fullt av alarmistnyheter om epidemier, brottsvågor, katastrofer och mygel, och effekten liknade mer våldsspekulation än sanningspatos. Kanske vill man undvika att jaga upp känslorna och skapa panik.

Men effekten är att alla de som tittar på TV och vill höra hur det är, upplever att makthavarna håller tyst om det verkliga läget. Och så söker man sig till andra informationskanaler.

Och de finns. Framförallt myllrar det nu om bloggar som kartlägger och beskriver läget i bränderna. Och där kan man finna exakta och detaljerade data och fakta. Men lika ofta kan man finna rena fantasier, lögner och skamlös propaganda. Och det är fullständigt hopplöst att orientera sig: häromdagen publicerades ett blogginlägg där en anonym läkare vittnade om att läkarna fått instruktioner om att INTE rapportera dödsfall som kopplade till röken och hettan. Och inlägget har nu kommit vidare till internationella nyhetsbyråer och har nu publicerats i till exempel svenska tidningar – trots att ingen vare sig kunnat eller försökt kontrollera om uppgifterna stämmer.

Och det uppstår också diskussioner kring de dödstal som publicerats: ännu är antalet dödsoffer i bränderna officiellt 52. Men det rör alltså endast dem som dött i bränderna. Brunnit inne. Några siffror på hur många som dött i sjukhus av hettan har inte publicerats, även om myndigheterna medgivit att dödstalen är dubbelt så höga som en ”normal” sommar.

Och över Moskva hänger rökmolnen kvar. Och det alla väntar och hoppas på är västliga vindar, och snälla, snälla, lite av det där regnet som faller över Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.