Bloggnistor från elden.

Moskva. Röken ligger fortfarande tät, och den ryska bloggosfären börjar kristalliseras kring två teman: hur man skyddar sig från röken och vems fel är det att det brinner.

Bränderna har hållit på i flera veckor och trots att nyhetssändningarna varje dag inleds med orden ”Bränderna i centrala Ryssland minskar i omfattning…”

Det här, kan man säga, ligger helt i linje med de två ur-frågorna i rysk politisk debatt sedan århundraden: ”Vad måste göras?” och ”Vem bär skulden?”

Bloggaren Top-Lap skriver om att det en gång fanns ett fungerande brandförsvar i Ryssland. Sovjetmyndigheterna höll hård kontroll över att det i varje by skulle finnas en underhållen branddamm, brandklocka och brandhinkar. ”När det brann skickade man bud till grannbyn, brandsoldaten hängde på sig uniformen, tog cykeln och två hinkar och gav sig av för att släcka.”

Inlägget, med rubriken ”Vet ni varför det brinner?” är en ren katalog över ryska svordomar. Författaren, Aleksandr Potjkov, har blivit enormt uppmärksammad för sitt inlägg och sitt ursinniga angrepp på det Ryssland som vuxit fram efter Sovjet. ”Ge tillbaks min larmklocka!!!” röt han. Och – tänk – Putin personligen kommenterade inlägget genom att beordra fram en larmklocka till byn, 15 mil väster om Moskva. Där det just inte brinner.

Hur som helst har bloggaren Top-Lap fångat upp en känsla av missnöje, och åtskilliga andra bloggare manar nu till demonstrationer och protestaktioner mot makthavarna. Fast det är knappast troligt att någon orkar samlas för massmöten i hettan och röken.

Den andra strömfåran i den ryska bloggströmmen handlar om hur man skyddar sig. Bloggare tipsar om hur man gör en ”folk-luftkonditionering” – man tar femton pet-flaskor med vatten, fryser ner och ställer framför en vanlig fläkt. Myndigheterna ger officiella instruktioner: drick mycket, avstå från alkohol och tobak, stanna inomhus och undvik kläder i syntetmaterial, undvik fysisk ansträngning och avstå från deltagande i massdemonstrationer mot de skyldiga till bränderna.

3 reaktioner till “Bloggnistor från elden.”

  1. Inte helt, jag är här på en ren nöjesresa, men Ingrid frågade om jag ville göra en liten comeback – och det var ju skoj att få vältra sig lite i det glamourösa TV-livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.