Överhet.

Askö. Ja jag har inte kunnat släppa det där med att Birgitta Dahl satt och stickade på Öregrundsbussen. Sveriges förra talman. Miljöminister. En av vårt lands mest namnkunniga politiska gestalter satt och stickade på bussen till sommarstugan och färgsolig brittsommarlördag. Och Enn Kokk satt och läste. Och hela scenen var en illustration till den märkliga svenska synen på överhet.
Vi har svårt att tolerera överhet. Hierarki. Vi accepterar tanken på en STAT, men inte på att vissa människor är satta att regera över oss andra. Det är här jag tror den berömda danska Jantelagen kommer in. Vi gillar inte när andra försöker vara överhet. Ofta beskrivs det här som en manifestation av avundsjuka, men det är ju lätt att notera att Jantelagen bara träder i kraft när någon försöker inta en överhetsposition. Uppföra sig som om hon vore lite bättre. Vem har någonsin uttryck ”svensk avundsjuka” inför NHL-proffsen som tjänar mer än vad Percy Barnevik någonsin gjort. Men Foppas framgångar placerar honom inte i en hierark. Carl Bildt var illa sedd som statsminister, men blev respekterad så fort han slutade lägga sig i landets styrelse.
I Fältskärns berättelser uttrycks tanken om att det inte ska finnas något mellan Konung och Bonde. Och är det inte så: vi tolererar tanken på en STAT, men inte på en ÖVERHET.

En kommentar till “Överhet.”

  1. Kolla in Enn Kokks blogg om du aldrig gjort det. Varje lördag redogör han noggrant för hur han och rikets f d andra dam löser melodikrysset. Och så skriver han evighetslånga texter om annat – bl a har han tagit heder och ära av Mona S, som han jobbat nära och länge!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.