Katterna och kriget.

Tbilisi. Klockan 18 varje dag går hon till 9 april-parken i centrala Tbilisi med en stor kastrull för att mata katterna. Alla är veterinär, pensionär och katternas skyddshelgon.
– De hör på långt håll att det är jag som kommer, och då samlas de allihop just på den här platsen. Jag har kommit hit i tre år nu, varje dag i alla väder, oavsett om jag är frisk eller sjuk. Katterna litar på mig.
Katterna glufsar hungrigt i sig bovetegröten, kokt i hönsbuljong. Förut fick de bröd uppblandat i buljong, men brödet har blivit för dyrt och Allas pension är liten. Hon ska ha mat själv också.
Det är samma katter varje dag. Hon har namn på varenda en, och hon vårdar dem, kastrerar dem, befriar dem från parasiter och ser till att de är friska. I fjol vinter var det väldigt kallt, och hon fick lov att ta hem en kattunge för att han inte skulle frysa ihjäl.
– Många här tror att jag är något slags galning, en blazjennaja, en helig dåre. Men det är bara det att jag som veterinär inte kan med att se djur fara illa. Jag märkte att de här katterna var hungriga och spred smittor. Jag var helt enkelt tvungen att gripa in.
Alla är liten och späd, men har ett slags aristokratisk hållning. Hon är mörk och intensiv och ser respekten för djuren som en markör för hur mycket man respekterar människor.
– Många här är grymma mot djuren, i synnerhet barn. Jag har sett småpojkar försöka köra över kattungar med cyklar. Men även vuxna verkar bara uppskatta djur som man kan äta. Kan man inte göra grillspett av djuren, då är de värdelösa. Och om man betraktar djur på det sättet, ja, då är steget inte långt till att förakta alla som är svagare än en själv.
Vi har ett långt samtal. Vi talar om kriget och demokratin, och på något sätt är allt kopplat till katterna. De som förstår att man måste respektera djur, de förstår också att man måste respektera människor. Djurplågeri och människoförakt är samma sak.
Jag frågar om jag får ge katterna 20 lari – hundra kronor ungefär, men hon tackar nej, för deras räkning.
– Jag vill inte att folk ska börja tro att jag är en tiggerska. Det kostar mycket pengar att sköta om katterna, men skulle jag ta emot pengar, skulle folk börja tro att jag behåller pengarna själv. Så, tack, men nej tack.Blog Image

2 reaktioner till “Katterna och kriget.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.